Het recept voor je eigen stokbroodje van de barbecue

Maak je eigen stokbroodje op de camping

5 ingrediënten voor het lekkerste stokbroodje (kidsproof!)

Een lekker stokbroodje bij de barbecue, lunch of borrel is een klassieker. Het stokbrood kun je ook gemakkelijk zelf maken op de barbecue. Ideaal voor op de camping!

Ingrediënten

  • 300 ml lauwwarm water of melk
  • 1 blokje verse gist
  • 500 gram bloem
  • 2 tl zout
  • 1 tl suiker

Het resultaat als je zelf je stokbroodje gaat draaien en bakken.

Hoe maak je het stokbroodje?

  1. Doe het water of de melk in een mengkom.
  2. Verkruimel het blokje gist en voeg dit, de suiker, het zout en de gezeefde bloem toe aan het water of de melk.
  3. Kneed dit tot een soepel deeg. Heb je geen mixer met deeghaken? Geen probleem. Je kneedt het deeg gewoon met je handen!

Tip: Als het deeg te plakkerig blijft voeg je nog wat bloem toe. Is het te droog of brokkelig? Voeg dan een scheutje water of melk toe en kneed nog wat langer.

  1. Vorm van het deeg een bol en leg deze in de mengkom. Dek het af met een vochtige doek.
  2. Laat jouw huisgemaakte deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats. Kamertemperatuur is goed!

Wanneer is het deeg klaar met rijzen? Als het glad en soepel is, en je het gemakkelijk losmaakt van je vingers.

  1. Rol het brooddeeg in lange, dunne rollen. Hoe dunner de rollen, hoe sneller het deeg klaar is.
  2. Wikkel elke rol rondom het uiteinde van een stok. Bamboestokken zijn hier heel geschikt voor!
  3. Houd de stok boven het vuur van de barbecue, op ongeveer 20 cm afstand.
  4. Even geduld… het bakken duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
  5. Je broodje is klaar als je het eenvoudig van de stok kunt schuiven en als het hol klinkt als je er zachtjes op tikt.

Je eigen stokbroodje van de barbecue met het gerecht van het Vacansoleil Blog

Heb je geen houtskoolbarbecue? Dan kun je het brood ook boven een kampvuur bakken. Of bak het – zonder stok uiteraard – in de oven. Verwarm de oven op 250°C en bak het brood vervolgens 10 tot 15 minuten.

Eet smakelijk!

Lekkere variaties

Wil je wat afwisseling? Je kan met dit basic stokbroodje behoorlijk variëren. Je voegt gewoon aan het brooddeeg tot wat jij lekker vindt. Wat dacht je van knoflook, tijm oregano en rozemarijn? Zo’n hartig broodje is lekker bij de lunch of het diner. Of maak juist een zoet broodje. Bijvoorbeeld door een zakje vanillesuiker, kaneel en rozijnen aan het deeg toe te voegen. Heb je jouw broodje al gebakken en wil je een lekker smeerseltje voor erop? Meng boter met basterdsuiker en stop dit in je broodje of gebruik het als brooddip. Heerlijk!

Stuur je ons een foto van het eindresultaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *