Normandië of Bretagne? Gewoon allebei!

Collega Ankie ging op vakantie naar Normandië en Bretagne. Eis: de hond moet ook mee. Lees hier haar verhaal over de vakantie.

Laten we dit jaar eens een keer lekker op tijd boeken‘ zeiden we tegen elkaar, en doken eensgezind achter de computer. Zuid-Frankrijk moest het gaan worden, want we wilden zon, zee, luieren en lekker eten. Een camping was zo gevonden, de boeking in een paar tellen een feit. Toen wisten we echter nog niet dat er een ‘harige’ kink in de kabel zou komen.

Nog geen maand later adopteerden we miss Runa, de meest geweldige hond ooit, en beseften we dat de Côte d’Azur geen optie meer was. Veel te warm voor onze 4-potige vriendin. We besloten de vakantieplannen te veranderen naar Normandië en Bretagne.

Pal aan een breed zandstrand!

Vacansoleil strandvakantie met de hond in Bretagne

Vakantie met de hond in Bretagne

En zo rijden we op een toch wel zonnige dag het terrein op van camping Le Grand Large in Les Pieux.  Waarom we voor deze camping kiezen? De locatie! Pal aan een breed zandstrand. Vanaf de luxe caravan is het letterlijk (we hebben geteld) 50 stappen naar het prachtige strand. ’s Ochtends voelt het als pure luxe om daar te lopen bij het krieken van de dag en in de avond zitten we regelmatig met een flesje wijn en een schapenkaasje op één van de bankjes die de camping aan het strand heeft geplaatst.

Geweldige vondsten op de brocantemarkt

Hoewel we helemaal verliefd zijn op ons tijdelijk thuis willen we natuurlijk ook wel wat van de omgeving zien. We beginnen dichtbij: het dorpje Les Pieux waar wekelijks een biologische markt is en waar we een heerlijke bbq bij elkaar sprokkelen. Als mijn vriend die avond trots zijn ‘vangst’ presenteert moet ik even slikken. Een witte worst? Ik wil zijn plezier niet bederven en zeg diplomatiek dat het er heerlijk uitziet, maar ik het die avond liever bij vis houd. Zodra de worst wordt aangesneden ruik ik wat ik al vreesde: het is andouillette! In Frankrijk een delicatesse, gemaakt van ingewanden van varkens, maar voor onze nuchtere Hollandse magen net een brug te ver. Gelukkig hebben we genoeg brood.

Een absolute must see: Mont Saint-Michel

Op vakantie met hond in bretagneEen ‘must-see’ in deze regio, die wij dan ook niet overslaan, is natuurlijk de Mont Saint-Michel. Een klein schiereiland waar een klooster op is gebouwd. Oorspronkelijk alleen toegankelijk bij eb, maar tegenwoordig is het doorlopend begaanbaar dankzij de nieuw aangelegde weg. Let wel: het is alleen toegankelijk voor voetgangers. Onze aanrader is om zo vroeg mogelijk te gaan. Dan is het nog niet zo druk en kun je het klooster, op de top van het eiland, nog op je gemak bekijken.

In de daaropvolgende dagen brengen we ook bezoekjes aan de steden Bayeux en Caen. In het middeleeuwse stadje Bayeux zijn we onder de indruk van ‘Het Tapijt van Bayeux’. En op de plaatselijke brocantemarkt doen we een paar geweldige vondsten. De stad Caen is een mooie combinatie van oud en modern. We bezoeken de abdijen en het kasteel van Willem de Veroveraar. Daarna nestellen we ons met een baguette en een stuk kaas tussen de vele studenten in het park. Uiteraard wordt de dag afgesloten met een flinke winkelsessie.

Op naar Dol-de-Bretagne!

Na een heerlijke week pakken we ons boeltje weer in en rijden we in twee uur naar camping 2: Domaine des Ormes in Dol-de-Bretagne. Onze caravan staat middenin het bos. Een lekker ruime plek, veel privacy en miss Runa heeft haar plek in de schaduw snel gevonden. Tijdens ons verkenningsrondje ontdekken we dat er op de camping ontzettend veel te doen is, zoals paardrijden en boomklimmen. Vanaf de camping wandel je in 10 minuten naar het piepkleine dorpje Epiniac. Eens per week is hier een markt(je) waarbij het vooral leuk is om op het terras van het cafe neer te strijken en je ogen de kost te geven. Live theater!

Met de hond op vakantie naar Camping Domaine des Ormes

Franser dan dit kun je het niet krijgen!

Ook in deze omgeving is ontzettend veel te doen en te zien. Wij kiezen voor Cherbourg vanwege de expositie ‘Titanic, return to Cherbourg‘. Ontzettend indrukwekkend! In studentenstad Rennes zijn we aangenaam verrast door de relaxte sfeer, de kunst en de talrijke gezellige eettentjes waar je waanzinnig lekker (en gezond!) kunt eten. Plaatsen als Saint-Malo, Dinan en Dinard zijn ook echt de moeite waard. Slenteren door oude smalle straatjes, uitrusten op een terras en genieten van de verse vis en zeevruchten die je overal kunt eten. Franser dan dit kun je het niet krijgen!

The French lóve dogs! Onze haarbal mag overal mee naar binnen!”

Er is zoveel te doen

Dit is maar een heel kleine selectie van alle mogelijkheden in Normandië en Bretagne. De invasiestranden, bijvoorbeeld, moet je eigenlijk ook gezien hebben. En Rouen. En Cancale. En dan kun je er ook nog deltavliegen of blokarten… En ook belangrijk: The French looove dogs! Onze haarbal mag overal mee naar binnen, krijgt haar bak water eerder geserveerd dan wij onze wijn en kan helemaal uit haar dak gaan op het strand. Niet op alle campings uit ons aanbod zijn honden toegestaan, maar in dit overzicht staan alle campings waar de hond wel gezellig mee naartoe kan!

‘En, wat doen we met de vakantie?‘ vroeg vriend een paar weken geleden. Kijk, en dat is nou een typisch voorbeeld van een retorische vraag.

2 gedachten over “Normandië of Bretagne? Gewoon allebei!”

  1. Nou dat is niet mijn ervaring vorig jaar met Normandie, Bretagne en Vendee. We liepen in Houlgate (Normandie) op de boulevard pal ah strand met de hond aangelijnd. En toen kwam een gendarm zeggen dat we daar niet mochten lopen met de hond tot 19:00. En hij mocht nergens het strand op. Vendee precies hetzelfde. Ik had thuis op internet opgezocht of de hond op het stran mag en dan staat daar dat er wel stukken zijn en daar aangekomen niets. Na 19:00 valt er niet veel meer te zonnen. Echt jammer want het is zo’ n mooi en prachtig gebied.

    1. Er zijn inderdaad ook stranden in Bretagne en Normandië waar de hond niet is toegestaan. Hier vind je een overzicht van stranden waar het wel mag: http://bit.ly/1IkD7yp Hopelijk hebben jullie desondanks een fijne vakantie gehad. Normandië is inderdaad een prachtige streek!

      Groetjes Sanne van Vacansoleil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *