elektrisch-rijden-naar-umbrië

Met de elektrische auto naar het echte Italië

Elektrisch naar het authentieke Italië

Deze gastblog is geschreven door Il Giornale

Een echte avonturier ben je niet meer als je met de elektrische auto naar de Italiaanse camping wilt rijden. Maar voor velen wordt het dit jaar toch de eerste keer. Rij dan maar meteen wat verder dan de bekende hotspots aan de Noord-Italiaanse meren. Het échte Italië proef je namelijk in de regio’s Umbrië en De Marken. Het is daar een stuk rustiger en niet zo toeristisch. Maar allerminst saai!

De vakantievoorpret kan beginnen en de voorbereiding ook. Want rij je elektrisch naar Italië dan is iets meer planning geen overbodige luxe. De laadpaal staat centraal en in Italië vind je die niet zo makkelijk als de paaseieren in Nederland. Hoe zuidelijker je gaat hoe minder palen. Verschillende laadpassen bij de hand dus en de route goed uitstippelen. Een extra laadstekker is ook een tip.

elektrische-auto-italië-laadpaal

Het is ongeveer 1.400 kilometer naar de regio Umbrië en 1.500 naar de Marken in Midden-Italië. Een tussenstop voor de nacht met laadpunt is dan wel zo handig. Andere laadpunten zoek je met apps als Chargemap, NewMotion, Enelx.com, Plugsurfing of eafo.eu. Bedenk dat met een vol beladen auto, in bergachtig terrein onderweg en de airco op tien, de actieradius snel daalt. De meeste snelladers in Italië vind je trouwens niet langs de snelweg maar bij grote winkelcentra aan de rand van de stad. Centro Commerciale heten die. Restaurants hebben ook steeds vaker een eigen laadpaal, een Colonnina di ricarica is het Italiaanse woord. Enel is de grote Italiaanse energiemaatschappij die veel palen in beheer heeft.

Het leven beleven in groen Umbrië

De groene buurman van Toscane is Umbrië. Een regio met minimaal zoveel natuur- en cultuurschatten. Een plekje aan het Trasimenomeer is ideaal voor het hele gezin. Zwemmen, fietsen, zeilen en wandelen, het kan allemaal op en rond het meer met kleine zandstrandjes. Aan gezellige stadjes in de buurt is totaal geen gebrek. Één zomervakantie is echt te kort!

Wij verstaan de kunst van het leven zeggen de inwoners over Umbrië. Onze kwaliteit van leven is direct verbonden met de liefde voor de natuur. Die levenskunst ervaar je samen met de gastvrije bevolking. Het eten is puur en smaakvol, de omgeving groen met af en toe een historisch stadje aan de horizon.

Alles dichtbij

Ideaal aan Umbrië is dat je voor de bezienswaardigheden niet ver hoeft te rijden. Vanaf de campings heb je de beeldschone middeleeuwse stadjes binnen 30 autominuten voor het uitkiezen. Laadpaaltechnisch heel praktisch natuurlijk. De grote studentenstad Perugia moet zeker op het lijstje maar ook het beroemde pelgrimsoord Assisi. Rond het meer van Trasimeno zijn Passignano Sul Trasimeno en Castiglione del lago charmante stadjes. Onze tip is om ook het fascinerende Montepulciano en Chiusi te bezoeken. Die liggen net over de grens in Toscane. Overal zijn in de zomer muziekoptredens op de pleinen en andere leuke festivals. En over muziek gesproken. Armin van Buuren nam de clip van de zomerhit Sunny een paar jaar geleden op, in het pittoreske plaatsje Bevagna vlakbij Perugia. Dat staat op de lijst staat met de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. De Italianen vielen tot slot in katzwijm voor Andrie Rieu, tijdens zijn legendarische optreden in Cortona, ook vlakbij.

Ach, we kunnen wel tien websites volschrijven over Umbrië. Ervaar het zelf en zoek een leuke camping uit in deze regio.

3x kamperen aan het Trasimenomeer:

elektrisch-rijden-Camping-Badiaccia-Trasimeno

Ssst. De Marken, niet verder vertellen…

Gasten ontvangen ze in de regio De Marken graag maar ze houden hun parel ook beetje geheim. Te druk moet het namelijk niet worden. Niet verder vertellen dus! Zeg bijvoorbeeld maar dat je naar Le Marche op vakantie gaat, de Italiaanse naam van deze regio aan de Adriatische zee. Dat zaait al genoeg verwarring. Ondertussen geniet je hier met het hele gezin van de mooie campings aan het strand en het boeiende binnenland op korte afstand. Aan de vlakke zandstranden is volop watervertier een puberplezier. Sportievelingen en natuurliefhebbers wandelen of fietsen zo de bergen in met een cultureel hoogtepunt als kers op de taart.

Lekkernijen in De Marken

Net als in Umbrië kom je culinair in De Marken niets te kort. Probeer zeker eens de Olive all’Ascolana. Dat zijn grote gevulde olijven met een gefrituurd korstje. Een zalige snack vernoemd naar de mooie stad Ascoli Picino die niet ver van zee ligt. Zelfs de Italiaanse Mc Donalds heeft een ze een tijdje op de menukaart gezet!

Wijnliefhebbers hebben vast gehoord van de bekende Rosso Piceno wijn die hier vandaan komt. Dat is een rode wijn. Maar let de komende tijd in de supermarkt eens op de witte Verdicchiowijn, vaak gebotteld in een soort CocaCola-achtige fles met slanke taille. Ook die komt hier vandaan, uit de stad Jesi vlakbij Ancona. Een bezoekje meer dan waard.

Bezienswaardigheden in De Marken

  • Grottamare is een elegant kustplaatsje vlakbij de grotere stad San Benedetto dell Tronto. Het is vakantieoord voor de elite en intellectuelen. De chique boulevard met staat vol met mooie villa’s. Grottamare Alto op de berg is zo’n typisch stadje waar je nog lang naar terug verlangd. Slenter tijdens een zwoele zomeravond langs de pleintjes en kleine straatjes met barretjes en restaurants.
  • De klassieke badplaats Pesaro is de geboortestad van de wereldberoemde componist Rossini. In augustus is er altijd een groot operafestival net als in de stad Macerata. Hier hebben ze trouwens ook gekleurde fietspaden gebaseerd op metrolijnen!
  • Bij Pesaro ligt de middeleeuwse stad Urbino, geboorteplaats van de wereldberoemde kunstenaar Rafaël. Zijn geboortehuis kan je bezoeken.
  • Ook in de buurt is het stadje Gradara. Dat is soms wel wat druk maar het heeft dan ook een schitterend 12e-eeuws kasteel met tragisch liefdesverhaal van Paolo en Francesca. Hopelijk loopt het met de vakantieliefdes deze zomer beter af.

elektrische-auto-Gradara

Geniet van al het moois in de Marken vanaf de camping. Hét adres voor de echte Italië-liefhebber:

  • Camping Mar y Sierra: deze camping heeft een fantastisch uitzicht op Mondolfo en ligt op 10 minuten rijden van de kust. Aanrader!

camping-de-marken-mar-y-sierra

Meer tips en reisverhalen over Italië lees je in de inspirerende (Nederlandstalige) krant Il Giornale.

Liever naar een andere camping in Italië? Bekijk hier alle campings.