Verliefd op de kleurrijke markt van Bosa

Sardinië, Italiaans eiland/paradijs/kampeerwalhalla in de Middellandse Zee. Het was de bestemming van Felice, globetrotter van het bekende Italië-blog Ciaotutti.nl. Op uitnodiging van Vacansoleil verkende ze het eiland. Uitvalsbasis: camping Bella Sardinia. Hoogtepunten: het kleurrijke dorpje Bosa (o die markt!), de prachtige stagni (meertjes waar je flamingo’s kunt spotten) én de hagelwitte kwartsstranden (je weet niet wat je ziet). Gaan jullie met haar mee op ontdekkingsreis op Sardinië?

“Na elke bocht word je verrast met wéér een ander uitzicht!”

Naar de markt

Een dagje relaxen op het strand versus een bezoekje aan een stad. Een perfecte combinatie, óók op Sardinië. Dus besloot ik me te oriënteren op wat er te doen is in de omgeving. Bij een dagje stad hoort óók een bezoekje aan de wekelijkse markt. Op dinsdag is er markt in Bosa. Vanuit Torre del Pozzo, thuishaven van camping Bella Sardinia, rijd ik richting deze stad. Via bochtige wegen rijd ik door kleine Sardijnse dorpjes met fleurige huisjes. Na elke bocht is het weer een verrassing welk uitzicht je te wachten staat; een prachtig groen bergachtig landschap of de azuurblauwe zee.

Markt in Bosa

Drie kwartier later ben ik er! In het kleurrijke stadje Bosa. Boven op de berg waakt een kasteel over de stad. Het is warm, maar de marktkramen verwennen me met schaduw. Zo kan ik  op mijn gemak al het moois en lekkers bekijken. Het ene kraampje ziet er nog verleidelijker uit dan het andere…Mijn ogen vallen al snel op de grote blokken torrone, noga. Een echte Sardijnse lekkernij! Je vindt het in alle soorten en maten: noga met hazelnoot, honing, amandelen, citroen, walnoten en ga zo maar door. Wist je trouwens dat het woord ‘noga’ of ‘nougat’ afstamt van het Latijnse nux gatum dat ‘notentaart’ betekent?

“Mijn ogen vallen al snel op de grote blokken noga, een echte Sardijnse lekkernij!”

Grote blokken torrone, noga

Traditionele Sardijnse producten

Op de markt vind je nog véél meer traditionele Sardijnse producten. En zijn niet allemaal van gastronomische aard. Neem de geitenbellen, een van die producten uit de bergachtige binnenlanden. Elke bel heeft zijn eigen geluid, zo herkennen de herders hun geiten. Uiteraard moet ik deze even testen voordat ik me laat verrassen door de volgende kraam. Ook kurk komt uit Sardinië, uit de noordelijke contreien. Naast kurken voor wijnflessen maken ze er potjes, strijkijzers en bierviltjes van. Je kan het zo gek niet verzinnen!

“Deze markt is alles behalve toeristisch.”

Ondanks dat er veel typische Sardijnse spullen staan uitgestald -echte hebbedingen voor toeristen- is deze markt allesbehalve toeristisch. Het is een échte Italiaanse happening. Mannen die met elkaar praatje maken, dames die hun groente en fruit kopen, families die gezellig rondstruinen. Die perfecte Italiaanse sfeer is misschien nog wel het allerleukste aan dit bezoekje aan de markt in het kleurrijke Bosa!

Typische Sardijnse spullen op de markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *