50 leuke uitjes in Nederland

Beleef een wereldvakantie in Nederland

Ga jij deze zomer op vakantie in Nederland? Groot gelijk! Vakantie vieren in ons eigen land is namelijk verrassend leuk. Daarvoor hoef je niet kilometers af te leggen met een stel ongeduldige kinderen op de achterbank. In dit blog: de beste tips voor een vakantie in Nederland ?

12 redenen om in Nederland op vakantie te gaan

Het is eigenlijk super slim om in Nederland op vakantie te gaan. Want:

 1. Korte reistijd: je bent in no-time op je bestemming
 2. “Praat Nederlands met me”?: je spreekt dezelfde taal als je buren, de hosts, het personeel, de mensen die je spreekt tijdens uitjes
 3. Minimale reiskosten: je hoeft onderweg niet eens te tanken en komt langs 0 tolwegen
 4. Geen douaneformulieren nodig en zo: je hoeft je niet in te lezen over de (verkeers)regels in het buitenland
 5. Gasten ontvangen op je vakantieadres: je kunt je vrienden en familie een dag uitnodigen
 6. Leuk voor de kinderen: je kids maken makkelijk amigos… uh vriendjes!
 7. Je weet wat je eet: je begrijpt wat je bestelt van de menukaart (ik kreeg eens een bordje kaasblokjes in Wallonië, terwijl ik dacht dat ik een broodje kaas zou krijgen & ik kreeg een salade met eenden-spiermaagjes in Frankrijk, terwijl ik dacht dat het gewoon gegrilde eendenborstfilet zou zijn ? – Français… je ne comprend pas)
 8. Iets vergeten? Dat maakt niet uit: je haalt gewoon je vertrouwde etenswaren en verzorgingsproducten in de supermarkt en winkels
 9. Nederland is mooi: óók in Nederland kun je je ogen uitkijken, cultuur snuiven en allerlei natuurgebieden, steden en schattige dorpen ontdekken
 10. Vertrouwd: je weet wat je in Nederland kunt verwachten
 11. Meer tijd voor beleven in plaats van zaken uitzoeken: je kan je vakantie heel makkelijk voorbereiden, want je weet hoe alles in Nederland werkt (denk bijvoorbeeld aan openbaar vervoer)
 12. Geen jetlag bij thuiskomst: je bent ook weer in no-time thuis!

Verrassende must sees en must do’s

Nederland… dat ken je wel. Is dat wel zo? Ben je overal geweest? Heb je ál het moois gezien? De stranden en de natuurparken? Heb je al eens die traditionele Hollandse cultuur gesnoven in Volendam en ben je dan óók al op de foto geweest in zo’n leuk klompenpakje? Hebben je kids héél Nederland al in het klein gezien, in Madurodam? Zijn jullie samen op blote voeten op avontuur gegaan in een blotevoetenpark? Kortom: hebben jullie álles op deze leuke bucketlist in Nederland al afgestreept?

9 leuke tips in eigen land: waar je geweest moet zijn

#1 Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland

Puur natuur! Fietsen, wandelen, reeën spotten, uilenballen pluizen, op vaarexcursie gaan, kanoën door het moeras; het kan hier allemaal. Camping Bergumermeer ligt in de buurt.

#2 De zoute zee in Zeeland

“Hier aan de kust, de Zeeuwse kust” ? De stranden in onze eigen zuidelijke provincie aan zee zijn héérlijk. En het gouden zandstrand van Oostkapelle is het allermooiste strand van Nederland! Camping Scheldeoord en camping De Oase liggen in de buurt.

Zee en strand van Zeeland

#3 De Peel en Maasvallei in Noord-Limburg

De Peel is een groot dekzandgebied en de Maasvallei is een groot terrassenlandschap. Deze 2 unieke gebieden liggen naast elkaar. Ideaal om beide werelden te ontdekken met een fietsroute. Weetje: u komt dan ook langs de Kasteeltuinen in Arcen en Nationaal Park de Maasduinen met leuk blotevoetenpad. Camping Vakantiepark Leukermeer, camping Roland en camping Klein Canada liggen in de buurt.

De Groote peel in Limburg

#4 Het bos met everzwijntjes op de Veluwe (Gelderland)

Spot de Veluwse big 5: het edelhert, het damhert, de ree, het wild zwijn en de moeflon (wild schaap met gekrulde horens). Op de Veluwe kun je ze van heel dichtbij zien. De Veluwse small 5 kun je óók zien. Dat zijn de vos, das, boommarter, bosuil en raaf. Wandelen is een aanrader in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Fietsen kan echter ook, gratis met de Witte Fietsen van het park. Camping IJsselstrand en camping Vakantiepark Eiland van Maurik liggen in de buurt.

Camping Veluwe. Gelderland

#5 Prehistorische hunebedden in Drenthe

In Drenthe vind je wel 52 hunebedden! Maak een fietstocht langs deze oude monumenten (de Havelterbergroute) en ontdek in het Hunebedcentrum in Borger wie deze grote grafmonumenten eigenlijk bouwden. Ook leuk in de buurt: het historische monumentendorp Orvelte. Daar is het fijn strun’n (struinen) én kun je samen met je kids het Houten Pad van Theodoor volgen. Camping Vakantiepark Diana Heide ligt dicht bij de hunebedden én Orvelte.

Hunebedden in Drenthe

Natuurgebied Drenthe

#6 Fietsen onder de grond in Valkenburg (Zuid-Limburg)

Bijzondere mergelgrotten met stalactieten en stalagmieten hebben we óók gewoon in ons eigen land! Het leuke aan “onze grotten” is dat je ze blootvoets of op de fiets kunt ontdekken. Een unieke ervaring op 40 meter diepte. Oh ja, je vindt ze dus in Valkenburg. Dicht bij een Middeleeuwse kasteelruïne. Ben je in Valkenburg? Maak dan zeker ook een ritje met de kabelbaan. Grotbiken is overigens geschikt voor iedereen die minimaal 1,40 meter lang is. Dus óók voor grotere kids. Camping Gulperberg Panorama ligt in de buurt.

Camping Gulperberg Panorama

#7 Oerhollandse cultuur snuiven in Volendam (Noord-Holland)

Je moet er eens geweest zijn in je leven; in het oude vissersdorp Volendam. Daar eet je de allerbeste paling en haring. En het is gewoon leuk om die authentieke vissershuisjes aan het water te zien. Zeker doen als je hier bent: op de foto gaan in oudhollandse klederdracht en klompen, met een Oudhollands decor. Waar je moet zijn? Op de dijk van Volendam. Daar zitten meerdere fotostudio’s met deze grappige dienst. Vanaf camping Vakantiepark Koningshof ben je na 55 minuten rijden in Volendam. Dat is best een eindje, maar dan ben je de andere dagen van je vakantie wél in no-time op het strand én in Leiden.

Leiden in de buurt van Vakantiepark Koningshof

#8 Zie heel Nederland in 1 dag in Madurodam (Zuid-Holland)

Madurodam is nog zo’n must see in Nederland waar je die oerhollandse cultuur beleeft. Vroeger zag je hier heel Nederland in miniaturen. Tegenwoordig zie én beleef je in Madurodam nog veel meer. Heb je het treinennetwerk van Nederland gezien? Heb je de vliegtuigen op Schiphol gespot? En heb je door héél Amsterdam gelopen? Mix dán je eigen beats, speel havenmeester en wek zelf windenergie op. Ja, hier moet je geweest zijn. Camping Vakantiepark Kijkduin, camping Delftse Hout en camping Vakantiepark Koningshof liggen in de buurt.

#9 Het landgoed van Hackfort in de Achterhoek (Gelderland)

Voor kastelen ga je naar de Achterhoek! Hier vind je de Nederlandse Hanzesteden en die zorgden vroeger voor veel rijkdom in de streek. Het mooiste kasteel – met landgoed – is dat van Hackfort in Vorden. Dit wordt nu – begrijpelijk – onderhouden door Vereniging Natuurmonumenten. Waarom je hier naartoe moet? Het kasteel is mooi. Het parkbos is heerlijk om doorheen te wandelen. Je ziet hier een ouderwetse watermolen. En er is een moestuin en boomgaard. De producten hiervan? Die bestel je in een gerecht op het terras van de brasserie (het voormalige koetshuis). Of je neemt een potje huisgemaakte jam of honing mee naar huis… óf naar de camping! Camping Vakantiepark de Luttenberg, camping Mölke, camping IJsselstrand en camping De Twee Bruggen liggen in de buurt.

Achterhoek in Gelderland

En dít is ook altijd leuk…

Naar de dierentuin, een grote speeltuin, het pretpark, een leuke winkelstad, het (doe)museum; allemaal altijd leuk op vakantie!

Ontdek Nederlands…

 • 10 leukste dierentuinen en aquariums;
 • 10 leukste speeltuinen (binnen en buiten);
 • 10 leukste pretparken;
 • 10 leukste winkelsteden;
 • en 10 leukste (doe)museums voor kinderen.

In dít blog met de 50 leukste uitjes voor je vakantie in Nederland

Luxe kamperen in Nederland, lees ook:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *