Spaanse gerechten, thuis of heerlijk aan de Costa Brava! Lees de best tips in het Vacansoleil blog!

Van tafelen in Spanje naar de perfecte paella thuis!

Als Collega Tessa aan Spanje denkt dan denkt zij aan lekker eten. Hoe dat zo gekomen is lees je hier!

Zeven jaar geleden ging ik er voor het eerst op vakantie. Ik was meteen verkocht! Of je nu naar de Costa Brava gaat of naar een van die mooie eilanden, in het land van tapas en paella smaakt alles overal even goed.

Tapas

Ideaal voor mensen die (net als ik) moeilijk kunnen kiezen omdat er zóveel lekkers op de kaart staat. Tapas zijn Spaanse aperitiefhapjes die -als je er meerdere bestelt- een prima alternatief vormen voor een hele maaltijd. Voordeel: de porties zijn klein zodat je er lekker veel kunt proeven.

Pinchos

En dan zijn er ook nog pinchos, het chique broertje van de tapas. Pinchos zijn broodtapas. Klinkt niet heel culinair, maar dat is het wél! De basis is overal hetzelfde: vers stokbrood. Dit wordt in dunne plakjes gesneden en belegd met de eersteklas ingrediënten. Bij pinchos draait het om bijzondere combinaties en kwalitatief mooie producten. Mijn favorieten: pincho met geitenkaas, verse vijg en honing, pincho met heerlijk gemarineerde gamba en (ik vond het in het begin een gekke combi) pincho met gebakken banaan en spek.

De luxe variant van tapas: Pinchos. Tessa van Vacansoleil is er dol op! Je leest erover in ons blog.

Verborgen restaurantjes

Natuurlijk, in Spanje zijn er ontelbaar veel restaurantjes waar je kunt genieten van de lekkerste tapas en pinchos. Hoe je ervoor zorgt dat je in het beste eettentje van de regio zit? Vraag het een local! Ga op zoek naar dát adresje waar de plaatselijke bevolking graag een hapje meepikt. Vaak vind je ze niet aan de boulevard of midden in die grote winkelstraat, maar wél in dat ene zijstraatje. Daar proef je de échte Spaanse tapas!

Paella

Wanneer je in Spanje op vakantie bent, móet je minstens één keer paella proeven. Van oorsprong typisch Valenciaans, tegenwoordig een culinaire hit in heel Spanje. Er gaan verschillende verhalen rond over de naam ‘Paella’. Volgens kenners is het Latijnse woord Patella -wat ‘pan’ betekent- de naamgever. De hoofdingrediënten van échte paella? Rijst, zeevruchten, tomaten, bonen en saffraan.

Spaans kokkerellen in je eigen keuken

Oké, een pan paella smaakt nergens zo goed als in het Spaanse zonnetje! Toch doe ik mijn Nederlandse keukentje regelmatig een poging om de perfecte paella te maken. Met dank aan het recept dat tv-kok René Pluijm ooit in Campinglife op tafel zette. Je hoeft niet perse op de Spaanse zon te wachten, deze paella smaakt ook thuis heerlijk! Wil jij ‘m ook eens proberen?

Geniet thuis van Spanje met een heerlijke pan paella! Het beste recept lees je op ons blog!

Hét recept voor de perfecte pan paella!

Ingrediënten

  • 300 gram garnalen in hun schalen (doppen)
  • 1 liter lichte kipbouillon
  • 1 pinch saffraan (ongeveer 20 draadjes)
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 350 gram kip
  • 1,5 stuk(s) grote uien
  • 1 stuk(s) groene paprika
  • 4 tenen knoflook
  • 150 gram snijbonen of sperziebonen, gesneden in 3cm stukken
  • 2 stuk(s) gedroogde pepers
  • 1 theelepel zoete paprikapoeder
  • 250 gram (paella)rijst
  • 75 ml witte wijn
  • 1 snuf zeezout en zwarte peper
  • 1 handje bladpeterselie
  • 1 stuk(s) citroen, in partjes gesneden

En nu aan de slag…

  1. Pel de garnalen en zet de garnalendoppen en koppen op een grote pan op hoog vuur. Voeg de kippenbouillon toe en breng dit aan de kook. Laat circa 15 minuten zacht koken tot de vissmaak in de bouillon trekt. Haal van het vuur, zeef de bouillon en voeg de saffraan toe. Zet het dan even opzij.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een 30-40 cm paellapan of een koekenpan op een matig vuur.
  3. Is de olie heet is en begint ie te roken? Voeg de stukken kip toe en roerbak ongeveer 2 minuten tot ze mooi bruin zijn aan alle kanten, maar nog niet helemaal gaar.
  4. Verwijder met een schuimspaan de kip en zet deze apart. Voeg de resterende olijfolie in de pan en, als deze heet is, de ui en de peper. Bak dit 5 minuten, zet het vuur lager tot medium en roerbak nog eens 10-15 minuten
  5. Voeg de knoflook, bonen en paprika toe. Bak alles nog eens 5 minuten op een laag pitje.
  6. Doe de rijst in de pan en roer gedurende 1 minuut, zodat de rijst een laagje olie heeft.
  7. Tot hier kan alles van tevoren bereid worden, bijvoorbeeld één dag eerder. Maak het gerecht klaar 20 minuten voordat je gaat eten.
  8. Zorg dat de bouillon goed heet is. Bak de rijst op matig vuur. Blus dan de rijst af met een scheut witte wijn, gevolgd door de hete bouillon en breng op smaak met peper en zout.
  9. Het grote verschil tussen risotto en paella is dat je paella niet mag roeren. Je schudt de pan af en toe om kleven te voorkomen. Er ontstaat zo een korstje aan de onderkant dat erg lekker is!
  10. De kunst is nu om het vuur precies op de juiste temperatuur te houden, want verbrande rijst is niet zo lekker!
  11. Laat alles lekker sudderen totdat er maar een beetje vloeistof over is en de rijst de bouillon heeft opgenomen. Verdeel de stukjes kip over de rijst.
  12. Schudt dan de pan en draai het vuur laag. Voeg de garnalen nog toe. Kook het geheel nog 5 minuten totdat er nog een klein beetje vloeistof onder de rijst ligt en dien het tot slot op met peterselie en citroen. Buen provecho!

 

2 gedachten over “Van tafelen in Spanje naar de perfecte paella thuis!”

  1. Ziet er heerlijk uit Tessa. Kunnen eens een keer een “Spaans Avondje” organiseren met de familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *