Familie Kommerie bereidt zich voor op de eerste vakantie met baby! Lees de tips op het Vacansoleil blog!

Op vakantie met baby, hoe bereid je je voor?

Vacansoleil-blogger Johanna ging met baby naar Kroatië, een flinke reis. De beste voorbereiding voor zo’n reis geeft zij hieronder.

Meer dan 1400 kilometer moeten we rijden voordat we op de plaats van bestemming van onze eerste vakantie als gezin zijn. Mijn ouders sloegen stijl achterover toen ik ze vertelde dat we op vakantie gingen naar Kroatië. ‘Weten jullie zeker dat jullie dat willen met een baby op de achterbank? Is het niet verstandiger om ergens wat dichter bij huis op vakantie te gaan? Iets wat maar een paar uurtjes rijden is bijvoorbeeld?’

Mijn ouders hadden misschien het liefst gezien dat we op vakantie gingen in Nederland, ergens op een uur rijden waar ze zelf nog even op visite konden komen. Daar hebben we ons niet door laten leiden. Juist nu onze dochter nog klein is lijkt het ons een geschikt moment om nog eens een wat verre reis te maken. Onze keuze viel op Camping Park Umag in Istrië, Kroatië. Een gezinscamping aan de zee waar voor iedereen wat te doen is. Een prachtige omgeving en altijd lekker weer. Natuurlijk rijden we niet in één keer naar Kroatië. Dat willen we onszelf en onze dochter niet aandoen. Het plan is om twee keer onderweg ergens te overnachten. Zo beperken we het aantal uren wat we per dag in de auto zitten en is het voor ons alle drie te doen. Hopen we!

Officieel is onze baby geen baby meer wanneer we op vakantie gaan naar Kroatië. De dag voor vertrek viert onze dochter namelijk haar eerste verjaardag! Toch vergt een vakantie als deze dezelfde voorbereiding als die met een 0-jarige. Waar moet je allemaal aan denken?

Een paspoort of ID-kaart

Aangezien het de eerste reis naar het buitenland is voor Bente moeten we voor haar een ID-kaart of paspoort aanvragen. Paspoorten en ID-kaarten voor kinderen zijn vijf jaar geldig, in plaats van tien bij volwassenen. Gelukkig ook maar, want welk tienjarig kind wil nog met een paspoort rondlopen met een babyfoto erop? De pasfoto van Bente hebben we inmiddels laten maken, de ID-kaart moet nog aangevraagd worden.

Op vakantie met baby? Bereid je goed voor met deze tips op ons blog!

Een geschikt autostoeltje

Het laatste wat je wil tijdens een lange reis is dat je kindje gedurende de 1400 kilometer durende reis alleen maar huilt omdat hij of zij niet lekker zit. Wij merkten dat onze dochter te groot begint te worden voor het autostoeltje dat we nu nog gebruiken. No way dat we daarmee naar Kroatië gaan rijden dus! Bekijk het voor jezelf ook eens goed. Past je kindje nog goed in z’n autostoel, of is het wijsheid om voor je vakantie nog een nieuwe aan te schaffen.

Reisverzekering voor je baby

Afhankelijk van de maatschappij waarbij je een reisverzekering hebt afgesloten hoef je meestal geen extra premie te betalen voor je kindje. Toch is het goed hier even in te duiken. Zo moet de verzekering bijvoorbeeld wel op de hoogte zijn van het bestaan van je kindje! Op de website van jouw verzekeringsmaatschappij vind je meer informatie over hoe je je kindje het best kunt meeverzekeren. Kleine moeite, maar het moet wel even gebeuren.

Wat moet je allemaal meenemen?

Gelukkig maakt Vacansoleil het je op veel campings gemakkelijk wanneer je een baby meeneemt op reis. Je kunt namelijk een babypakket bijboeken, zodat er in je stacaravan of bungalowtent een babybedje, babybadje (ook handig om buiten lekker in te spelen!) en een kinderstoel voor je klaarstaan. Dat scheelt een hoop gezeul met spullen! Natuurlijk ontkom je er niet aan dat je zelf ook nog een hoop spullen mee moet nemen. Praktische spullen, zoals luiers, de buggy, medische gegevens (in het Engels!) zonnebrandcrème, flesjes, voeding, hydrofieldoeken, uit voorzorg een doosje zetpilletjes en wellicht je eigen babymatrasje als je dat prettiger vindt, gaan standaard mee in de auto. Daarnaast moeten er natuurlijk ook nog leuke spullen mee: speelgoed, je kindjes favoriete knuffel, een babyfloat (zo’n gele zwemband waar baby’s in kunnen zitten) en zwemluiers! Mijn tip is om een paar weken voor je vakantie te beginnen met een lijstje met spullen die je mee moet nemen. Zet alvast een tas klaar en stop daar alle spullen in die je niet per sé thuis nog nodig hebt. Dan hoef je vlak voor vertrek alleen nog maar de laatste broodnodige spulletjes in te pakken!

Huur een babypakket via Vacansoleil.

Denk ook aan jezelf

Als laatste is het belangrijk om ook jezelf niet te vergeten. Ook voor jezelf is het vakantie! Pak voor jezelf daarom een goed boek in en claim tijdens je vakantie ook even me-time. Stuur je partner met je baby weg voor een wandeling of een uurtje zwemmen, doe je benen omhoog en geniet ervan!

One thought to “Op vakantie met baby, hoe bereid je je voor?”

  1. Wat leuk dat je bent gekozen als blogger voor Vacance Soleil.
    Natuurlijk is het een hele reis naar Kroatie maar als je je kinderen hier vroeg aan went dan weten ze niet beter dat als je op vakantie wel een tijdje in de auto zit.
    Straks als Bente wat ouder is af en toe een cadeatje geven waarmee ze zich kan vermaken. Zo zijn er heel wat tips om de reis te veraangenamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *