De beste tips voor uitstapjes in de Dordogne lees je op het Vacansoleil blog.

5 x doen, zien en meemaken in de Dordogne

Collega Sebas is dol op Dordogne. Lees hieronder zijn verhaal en jij wil ook naar deze Franse regio!

De rivier slowdanst op haar gemakje door het dal, het bos kleurt groener dan het groenste groen en de velden glooien op z’n Toscaans. Zo’n uitzicht? Daar kan geen schilderij, geen foto met een groothoeklens, geen liefdesverklaring van een blogger tegenop. Het landschap van de Dordogne? Een vijf sterren decor. Écht, dat moet je met je eigen ogen zien.

En het wordt nog mooier, als je daar op zo’n rots staat en over de valleien tuurt. In de verte waken stoere burchten en kastelen over het land. Ze zien je. Ze wenken je.

“Kom hier, dan vertellen we je alles over toen. Over de middeleeuwen, de honderdjarige oorlog, de veldslagen tussen de Fransen en de Engelsen”.

In de Dordogne is tijdreizen een toeristische attractie. En je kunt nog verder terug. Naar de prehistorie…

Een van de mooiste regio’s van Frankrijk

Ik ben nét terug uit de Dordogne, een van de mooiste regio’s van Frankrijk. Op vakantie met ‘mon femme et les enfants’. Uitvalsbasis: camping Iris Parc Le Grand Dague in Atur. We duizelen nog na. Van de zomerse temperaturen, de vergezichten, de kanotochten, de grotten, de steegjes in die oude stadjes.
Ga je binnenkort ook naar de Dordogne? Of ben je dat van plan? Lees jezelf alvast op weg met deze must-see’s en must-do’s.

1. Kanoën op de Dordogne, de Vézère of de Dronne

Eigenlijk moet ik ‘of’ vervangen door ‘en’. Want na één kanotocht wil je nóg een keer. Wedden? Onze waterdoop beleefden we op Vézère, een tripje van 10 kronkelende kilometers (=2,5 uur varen) tussen Tursac en Les Eyzies. Peddelen op rustig kabbelend water, ideaal met kinderen. Omsingeld door groene oevers en steile rotsen. Af en toe leg je aan voor een picknick aan de waterkant. Genieten geblazen. Nog een keer? Zeker weten!
Ons tweede kano-uitje was al wat harder werken. Op rivier de Dronne bij Brantôme kom je kleine, koppige cascades tegen. Spannende watervalletjes. En je hebt geen keuze, je moet er vanaf. Even gillen als je met je schuit anderhalve meter naar beneden kukelt. Geen man overboord hoor. Wél dolle pret. En een nat pak. Cóóól!
Tip: boek je kanotrip op de camping bij Camping Adventure, de professionele outdoorspecialisten van Vacansoleil.

Kanoën op de Dordogne. Lees er alles over in ons blog!

2. Al winkelend verdwalen in de straatjes van Périgueux

Genoeg Dordogne-stadjes die je hartje sneller doen bonzen. Zoals de toeristische magneten Sarlat en Bergerac. Daar moet je wezen, aldus de lokale VVV-madam. Maar er is nog zo’n stadje. Een klein stadje dat dapper weerstand biedt tegen de pracht en praal van de beroemde buren: Périgueux. Het straatbeeld? Een wirwar van middeleeuwse steegjes, trappetjes, pleintjes. Gegoten in een geslaagde mix van elegant en krakkemikkig. Geen overdreven gerestaureerde vakwerkhuizen, maar robuuste gevels en schots en scheve sierluiken. Met verborgen pleintjes waar de ‘locals’ het nieuws van de dag bespreken. Waar je je niet in een toeristenstadje maar in Frankrijk waant. En waar je zeker weten met volle winkeltassen huiswaarts keert. Boetiekjes en zaakjes in overvloed. We waren er weg van. Maar gaan zeker nog eens terug.
Tip: loop via de kathedraal Saint-Front naar Place Saint-Silain. Strijk neer op zo’n schaduwrijk terrasje. En laat die menukaart maar komen.

Wandelen in de Dordogne. Lees alles over wat je kunt doen in de Dordogne in ons blog!

3. Verover een kasteel naar keuze

De Dordogne is een land van kastelen. Er zijn er meer dan 1000. Genoeg pronkstukken die je zelf kunt bezoeken. Mijn tips? het kasteel van Beynac, schitterend gelegen op een hoge klif. Volgens kenners het ‘the best of the middeleeuwen’. Het uitzicht is onbetaalbaar. Château Castelnaud is ook een pareltje. In de zomermaanden komt de tijd van ridders en jonkvrouwen hier helemaal tot leven. Kruisboogschieten, demonstraties van de wapensmid, ridderspelen. Eén groot avontuur voor kinderen.
Tip: bezoek het kasteel van Beynac in de zomer ’s ochtends. Het is een steile klim, en dan is het nog niet zo warm.

De leukste uitstapjes in de Dordogne lees je op het Vacansoleil Blog.

4. Dool door de prehistorie in de grotten van Lascaux

Niet bang in het donker? In de Dordogne wemelt het van de grottencomplexen. Het allerberoemdste zijn de grotten van Lascaux bij Montignac. Je weet wel, die met de wandtekeningen van onze voorvaderen. Helaas kun je deze grot niet meer bezoeken. De Sixtijnse kapel van de préhistorie is door de autoriteiten tot beschermd gebied verklaard. Maar Lascaux II is wél toegankelijk. Dit is een één-op-één replica van de echte grot. En even indrukwekkend!
Tip: ga je naar Lascaux? Bestel je ticket online op www.lascaux.fr. Zo vermijd je lange rijen bij de kassa’s.

Prehistorie in de grotten van Lascaux. Lees er alles over in ons blog!

5. Struin de markt af in het Venetië van de Dordogne

Het middeleeuwse stadje Brantôme heeft een bijnaam die nieuwsgierig maakt: het Venetië van de Dordogne. Inderdaad, het stadje wordt volledig omsingeld door een mooie grachtenpartij.Toch vonden wij het meer de Efteling in het echt. Zonder achtbanen en sprookjesfiguren. Maar mét superknusse straatjes boordevol Anton Pieck-huisjes, de overtreffende trap van idyllisch en pittoresk. Maar wij kwamen voor … de markt. Op vrijdag maken de honderden markstalletjes zich meester van het oude centrum. Delicatessen, kleding, delicatessen, souvenirs, delicatessen. Wij kochten een vers gebraden kippetje en een paar baguettes. Die peuzelden we op langs de waterkant, met zicht op de oude stadswal. Accordeonmuziek klonk op de achtergrond. Een hondje speelde in het water. Nee, dit is niet Venetië. Ook niet de Efteling. Dit is de Dordogne!
Tip: parkeer je auto gratis buiten de stad, op de parkeerplaats bij de Dronne.Markt in het Venetië van de Dordogne. Lees er meer over in ons blog!

De Dordogne, waar is dat eigenlijk?

De Dordogne ligt in het zuidwesten van Frankrijk, pakweg 1000 kilometer van Utrecht. De Fransen zelf praten vol liefde over de Périgord. Want dat was vroeger -vóór de Franse Revolutie- de officiële streeknaam. De toeristische handboeken verdelen deze streek in vier regio’s: de witte, de paarse, de zwarte en de groene Périgord. Elke streek heeft z’n eigen charmes en historie. Vanaf je camping in de Dordogne kun je zo op verkenningstocht. Wil je ook de Dordogne ontdekken? Bekijk hier de leukste campings in de Dordogne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *