kamperen-plitvice-meren

De prachtige Plitvice meren bezoeken: info, tips & campings

Het mooiste nationale park van Europa? De Plitvice meren zijn wat ons betreft een goede kanshebber. Het nationaal park met 16 meren en 90 watervallen is enorm groot, divers en zeker een bezoek waard als je in deze regio kampeert. In dit blog delen wij het ontstaan, praktische tips, de beste reistijd en de mooiste campings in de buurt (of net iets verder) van de Plitvice meren.

Het ontstaan en de grootte van het Plitvice meren park

Nationaal park Plitvice (dicht bij het dorp Plitvička Jezera) is het oudste en grootste nationale park van Kroatië en staat sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst voor beschermde natuurgebieden. Door stroming van de Koranarivier zijn er dammen ontstaan van wit gesteente van kalk (travertijn). Deze dammen zorgden voor 16 meren die nu met elkaar verbonden zijn via 90 watervallen.

Het watervallenpark valt in twee provincies, namelijk Lika-Senj voor 90.7% en in Karlovac voor 9.3% en is maar liefst 300 km2 groot. Dat is ongeveer drie keer zo groot als de stad Utrecht! De meeste bezoekers komen voor de diepblauwe en smaragdgroene meren, terwijl de meren slechts 1% van het hele park in beslag nemen.