vernazza-cinqueterre

Cinque Terre: info over de mooiste dorpjes & campings in de regio

Welkom in het betoverende Cinque Terre. Je struint hier door sfeervolle Italiaanse dorpjes die gebouwd zijn op hoge rotsen en omgeven worden door olijfbomen en wijngaarden. Aan de Ligurische kust liggen de vijf fotogenieke vissersdorpjes Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Samen vormen ze het wereldwijd bekende Cinque Terre. Dit Nationale Park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt jaarlijks vele reizigers. Ook vanaf de camping in de regio’s Toscane en Emilia Romagna kun je gemakkelijk een dagtrip maken naar Cinque Terre. Pak die fotocamera en zwembroek maar alvast in, want na het lezen van dit blog kun jij je dagtrip naar de vijf dorpen plannen én weet je op welke vijf topcampings je kunt verblijven.

De vijf vissersdorpen van Cinque Terre

Monterosso al Mare

Het meest noordelijke en grootste dorp van Cinque Terre is Monterosso al Mare. Als je houdt van een stranddagje, dan is dit dorp perfect. Tussen de middag kun je lekker lunchen bij één van de gezellige lunchtentjes aan de boulevard. Heb je weinig tijd en ben je niet zo’n strandliefhebber? Dan raden wij aan om één van de andere vier dorpen van Cinque Terre te bezoeken.

monterosso-al-mare-cinqueterre

Vernazza

Vernazza heeft de grootste haven en een prachtige uitkijktoren. Hieraan kun je zien dat dit het meest welvarende dorp van de vijf is. Daarnaast staat Vernazza als enige op de lijst de mooiste dorpjes van Italië en is dus zeker de moeite waard om te bezoeken! In de zomer kun je zonnebaden op het kleine strandje of heerlijk relaxen op de rotsen. De actieveling kan voor onderstaand uitzicht op Vernazza naar het wandelpad richting Monterosso al Mare lopen.

vernazza-cinqueterre

Corniglia

Corniglia is het enige dorp dat niet direct aan het water gelegen is. Je kunt dit dorp daarom niet per boot bezoeken, maar alleen te voet of met de trein. Daarnaast staan je bij aankomst zo’n 380 treden te wachten. Bij een zonnige dag aan de Italiaanse kust, kan dit dus een goede work-out zijn. Wat je er voor terug krijgt? Een dorp dat een stuk rustiger is! Daarnaast vind je hier een heel mooi uitkijkpunt en diverse schattige restaurantjes en terrassen waar je heerlijk bij kunt komen.

Corniglia-cinqueterre

Manarola

Het oudste dorp van Cinque Terre is Manarola. Op de meeste ansichtkaarten en reisgidsen staat dit dorp afgebeeld. Vergeet je fotocamera dus niet, want Manarola is ontzettend fotogeniek. Je loopt gemakkelijk (ook met jonge kinderen) naar een hoger gelegen punt waar je prachtig uitkijkt op de kleurrijke huisjes, de rotsen en de azuurblauwe zee. Bij terugkomst van de korte klim, kun je heerlijk afkoelen met een Italiaans ijsje of door wat baantjes te trekken tussen de rotsen. Heerlijk! Voor wie nog tijd over heeft, kan langs de kust via het pad van de liefde, Via dell’ Amore, naar Riomaggiore wandelen (3 km). Bekijk van tevoren wel of deze route geopend is.

manarola-cinqueterre

Riomaggiore

Het zuidelijkste dorp van Cinque Terre heet Riomaggiore. Eenmaal bij het water aangekomen, is het erg indrukwekkend hoe hoog de kleurrijke huizen hier tegen de rotsen zijn aangebouwd. Je vindt in dit dorpje wederom leuke terrasjes. Ook kun je hier pootje baden en op je laten inwerken wat voor moois je allemaal gezien hebt.

riomaggiore-cinqueterre

Vervoer naar en in Cinque Terre

Cinque Terre is vanwege de ligging erg lastig te bereiken met de auto. Daarnaast heb je amper parkeergelegenheid in deze dorpen. Daarom raden wij af om met de auto te komen. Je hebt de volgende vervoersmogelijkheden:

Trein

Parkeer je auto in Levanto of La Spezia. Vanaf hier kun je namelijk eenvoudig de trein nemen naar Cinque Terre. Afhankelijk van hoeveel dorpen je wilt bezoeken, kies je voor losse treintickets of voor de Cinque Terre Train card als je alle dorpen wilt bezoeken. In het hoogseizoen vertrekt er iedere 15 minuten een trein en ben je binnen no-time in Cinque Terre. Zo sta je vanaf La Spezia binnen 10 minuten in het meest zuidelijke dorp: Riomaggiore. De afstand tussen de dorpen is vervolgens ongeveer 5 minuten.

Boot of kayak

Vanuit de haven in Levanto en La Spezia kun je ook per boot Cinque Terre bezoeken. Gezien Corniglia geen haven heeft, kun je alleen dit dorp niet bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein naar het eerste dorp te reizen en vanaf daar een kayak te huren en naar een ander dorp te kayakken. Van Riomaggiore naar Manarola duurt dit tussen de 10-25 minuten. Zo pak je die ervaring vanaf het water toch nog mee!

Wandelen

Als sportieveling kun je ook van dorp naar dorp wandelen. Houdt er wel rekening mee dat niet altijd alle routes geopend en/of bereikbaar zijn (vanwege bijv. rotsen die gevallen zijn). Bekijk daarom altijd voor vertrek op de website welke wandelroutes in Cinque Terre geopend zijn. Als je gebruik wilt maken van de wandelroutes, dien je vooraf de Cinque Terre Trekking card te kopen.

cinqueterre-wandelen

Cinque Terre met kinderen

Cinque Terre is zeker de moeite waard om met kinderen te bezoeken. Het is ontzettend leuk om samen, wandelend langs de kust, op zoek te gaan naar het volgende kleurrijke dorp. Op de wandelpaden en bij uitzichtpunten is het vaak aangenamer en rustiger dan in het centrum van het dorpje. Neem de tijd op zo’n dag en pauzeer bij een speeltuin of stop voor een verkoelende duik. Voor de afwisseling kun je ook een deel met de boot of trein gaan om even uit te rusten.

De vijf dorpen van Cinque Terre zijn helaas niet buggyproof. De straatjes zijn smal en kunnen erg stijl zijn. Het is dus handig om Cinque Terre pas te bezoeken als je kinderen kunnen lopen. Afhankelijk van hoe oud de kinderen zijn, is het ook aan te raden om een keuze te maken tussen de vijf dorpen en ze niet allemaal op één dag te bezoeken.

Monterossoalmare-speeltuin-cinqueterre

Vijf campings in de buurt van Cinque Terre

Sta je op een camping in Toscane of in de heuvels van Emilia-Romagna? Dan kun je prima een dagtripje maken naar Cinque Terre. Onderstaand vind je vijf topcampings die op rijdafstand liggen van La Spezia en Cinque Terre.

Camping Torre Pendente – 77 km

Heb je Pisa wel gezien? Dan sta je binnen 1 uur rijden vanaf de stadscamping Torre Pendente in La Spezia. Vanaf hier kun je de boot of trein pakken naar Cinque Terre. Een absolute aanrader dus als je kampeert op deze camping.

camping-torrependente-pisa-cinqueterre

Camping Toscana Village – 110 km

Het Middeleeuwse stadje Montopoli is een goede uitvalsbasis om andere Italiaanse steden te ontdekken. Camping Toscana Village ligt centraal tussen Pisa, Luca en Florence is een aanrader voor koppels en/of gezinnen die er graag op uit trekken vanaf de camping. Uiteraard mag Cinque Terre niet ontbreken, gezien dat op 1 uur en 20 minuten rijden ligt.

camping-toscanavillage-cinqueterre

Camping Arizona – 125 km

In de heuvels van Emilia-Romagna vind je de gemoedelijke camping Arizona. Voor je dagtrip naar Cinque Terre kun je heerlijk uitrusten in de gezonde thermaal-baden in het nabijgelegen stadje Salsomaggiore Terme. Voor de afwisseling kun je de zee bij Cinque Terre bezoeken. Binnen 1,5 uur sta je in La Spezia vanaf camping Arizona.

camping-arizona-cinqueterre

Camping Barco Reale – 128 km

In de Toscaanse heuvels vind je camping Barco Reale. Heb je dat zwembad al gezien? Wat een prachtig uitzicht! Vanaf deze camping sta je ook in 1,5 uur in Cinque Terre. Ideaal dus als je een dag wilt doorbrengen aan zee én deze unieke dorpjes wilt bezoeken.

camping-Barcoreale-toscane-cinqueterre

Camping Toscana Bella – 130 km

Op 600 meter van het parelwitte strand van Vada vind je Camping Toscana Bella. Een autovrije camping met fijn zwembad waar je bij terugkomst van Cinque Terre een heerlijke afkoelende duik kunt nemen. Binnen 1,5 uur sta je in Cinque Terre vanaf Camping Toscana Bella.

camping-Toscanabella-cinqueterre

Nog geen keuze kunnen maken? Bekijk alle campings in Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *