7x Uitstapjes voor twee in Trentino/Zuid-Tirol

Met z’n tweeën genieten in het noorden van Italië

Kristalheldere meren, een ruig berglandschap, ongerepte natuur én ultieme rust. Trentino/Zuid-Tirol is een topbestemming voor jullie twee! Deze regio zit vol contrasten: van de hoge bergtoppen van Zuid-Tirol tot het mediterrane sfeertje in Trentino. Twijfel je tussen een campingvakantie in het natuurrijke Oostenrijk en in het zonnige Italië? Trentino/Zuid-Tirol brengt beide samen, dus kiezen hoeft helemaal niet!

En als je er dan bent… zet je deze 7 leuke uitstapjes op jullie planning voor een onvergetelijke vakantie:

Cultuur snuiven: Trento

Een bezoek aan Trento hoort zeker op je to-dolijstje voor je vakantie in Trentino/Zuid-Tirol. Deze middelgrote stad hoort tegenwoordig bij Italië, maar is heel lang Oostenrijks en zelfs Duits geweest. En dat merk je nog steeds. Een groot deel van de inwoners praat een aardig woordje Duits. Handig, want Deutsch reden kunnen wij als Nederlanders vaak beter dan Italiaans. ?

Het centrum van Tentro is compact en goed lopend te verkennen. Wandel bijvoorbeeld over het Piazza del Duomo naar het plein met de Fontana del Nettuno, langs de diverse musea naar het 13e-eeuwse Castello del Buonconsiglio. Wil je meer weten over de geschiedenis van Trento? Volg dan een van de vele stadstours met een gids.

Trento met z'n tweeën

Toeren: langs kastelen per trein

Trentino is rijk aan historische gebouwen en kastelen. Een wel heel bijzondere manier om de regio te ontdekken: met de trein die je langs kastelen voert! De treinexcursie ‘Il Trenino dei Castelli’ begint bij het station in Trento. De dag begint vroeg, met een heerlijk ontbijtje in de trein. Vervolgens reis je door de valleien Val di Non en Val di Sole langs prachtige kastelen. De trein stopt bij 4 kastelen. Daar kun je op eigen houtje het eeuwenoude gebouw verkennen. Heb je ’s middags trek? Voor de luncht wordt gezorgd: bij Castello San Michelle staat een typisch buffet uit Trentino voor jullie klaar. Uiteraard drinken jullie daar een lokaal wijntje bij. En ’s avonds brengt de trein jullie weer terug naar het beginpunt in Trento.

Toeren langs kastelen in Trentino/Zuid-Tirol

Ontspannen: in Levico Terme

Je kent Levico Terme waarschijnlijk van het beroemde 19e-eeuwse kuuroord. Het stadje ligt aan het Lago di Levico, een van de schoonste en warmste meren van Italië. Je kunt de thermen bezoeken, maar mooier is het Levicomeer zelf. Kies voor een wandeltocht langs het meer en kijk je ogen uit met die rijke flora en fauna.

Levico In Trentino/Zuid-Tirol

Proeven: wijngaarden in overvloed

Dat Italië een wijnland is, is een understatement. Ook de regio Trentino/Zuid-Tirol doet niet onder. Op de bergen glooien groene wijngaarden en op menig terras heb je keuze uit diverse lokale wijnen. Een bezoek aan een wijngaard is dan ook een echte must. Vlak bij het Gardameer ligt wijnboerderij San Leonardo Winery, opgericht in de 18e eeuw. En een paar kilometer verder in Rovereto vind je Wijnhuis Azienda Agricola Balter. Waar ga jij wijn slurpen? Of bezoek je lekker meerdere wijnhuizen?

Wijngaarden in Trentino/Zuid-Tirol

Kunst kijken: Arte Sella, The Contemporary Mountain

Een wel heel bijzonder kunstuitje is dat naar Arte Sella, The Contemporary Mountain. Midden in een bos zijn van natuurlijke materialen hedendaagse kunstwerken gemaakt. Over de ArteNatura wandelroute loop je door het bos dat vol staat met driedimensionale kunst. Heb je tijd over? Volg de Malga Costa route om meer kunst op deze bijzondere berg te bewonderen.

Bezoeken: Rovereto

Tussen Trento en Verona ligt het stadje Rovereto. Ook hier kun je het best de benenwagen nemen. Het centrum is namelijk vrij klein. Must sees in Rovereto? Het Castello di Rovereto, waar je een mooi uitzicht hebt over de vallei. Verder vul je je dag met bezoeken aan de talloze musea en terrasjes, waar je zeker een glas streekwijn Marzemino moet bestellen. Bijzonder: De Campana dei Caduti klok luidt elke avond 100 keer ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers.

Tussen Trento en Verona ligt het stadje Rovereto

Wandelen: ‘Waalwegen’ route

In het noorden van Italië liggen de Dolomieten. Deze bergketen is een walhalla voor wandelaars, want je treft hier maar liefst 13.000 kilometer aan wandelpaden! De wat makkelijkere routes zijn de ‘Waalwegen’. Dat zijn goed begaanbare paden langs oude irrigatiekanalen. De routes zijn vrij vlak en nemen je mee langs bergen, door wijngaarden en dwars door de bossen.

Ook dichter bij je camping in Trentino/Zuid-Tirol vind je wandelroutes en paden om eropuit te trekken.

Campings in Trentino/Zuid-Tirol

En na een heerlijk dagje op pad, rust je uit op de camping in Trentino/Zuid-Tirol. Vacansoleil heeft twee campings in deze regio: camping Due Laghi en camping San Cristoforo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *