campings in de Jura van Vacansoleil

30x Uitstapjes voor je Jura vakantie

Groen, groen en nog eens groen ?. De Franse regio Jura staat bekend om zijn glooiende en groene landschap. Maar, je vindt hier nog véél meer voor een fantastische vakantie. De leukste aanraders en uitstapjes voor je Jura vakantie? Daarover lees je álles in dit blog.

Groen genieten

De natuur in de Jura is al een reden om je vakantie hier te vieren. Je komt terecht in een groen overgoten regio met hier en daar wat blauwe afwisseling (de meren en rivieren). Ga zeker naar deze mooiste meren en andere stukjes natuur tijdens je Jura vakantie:

  1. Het grote meer Lac de Chalain

Dit meer is heel populair, want je hele gezin kan hier veilig in zwemmen. Ook kan je op dit meer allerlei watersporten beoefenen. Ontspan je daarna lekker op het zandstrand? Een tip: camping Domaine de Chalain ligt in de buurt!

  1. Grottengenot in Les Grottes des Moidons

Bezoek de mysterieuze grotten in het hart van het bos van de Jura. Je ziet hier stalagmieten, zuilen, draperieën en ontelbare stalactieten. Een betoverend aanzicht! ?

  1. Gouffre de Poudrey

Nog een aanrader op grottengebied… Deze grot wordt ook wel ‘cathédrale sous terre’ genoemd, wat ‘ondergrondse kathedraal’ betekent. In de grootste zaal zou de complete Notre-Dame van Parijs (met toren) passen! Via de trappen kom je op 70 meter onder de grond terecht, waar je de legende van Vouivre leert kennen… Een tip: neem een vest of jas mee, want in de grot is het een paar graden kouder.

  1. La Tourbiére de Prénovel

Wandel over het 380 meter lange pad in dit veengebied met overblijfselen van de ijstijd. Heel rustgevend!

  1. De watervallen van Hérisson

Dit beschermde watervallandschap is een lust voor het oog. Let op: alleen te voet, met goede wandelschoenen aan je voeten, mag je de watervallen bezoeken.

Natuur aanraders in de Jura

  1. Hiken en wandelen in de bergen van de Jura

In de Jura zijn verschillende wandelroutes beschikbaar. Ook routes die geschikt zijn voor het hele gezin. Sommige hebben zelfs een thema. Zo zijn er gps-routes waarbij je op safari gaat langs kastelen, meren en bossen. Vaak vind je onderweg een museum of plekje om iets te eten. Ben je een ervaren hiker? Dan is de GR9 routes van 225 km een lekkere uitdaging!

Must see steden 

Overal in dat groene, glooiende landschap liggen óók fraaie dorpen en stadjes. En met z’n tweeën of je hele gezin zo’n plaats ontdekken tijdens de vakantie is natuurlijk altijd leuk! Zet deze steden in ieder geval op je wish list uitstapjes in de Jura.

  1. De stad Besançon met rijke geschiedenis

Hier is genoeg te doen om een hele dag te vullen. Bezoek bijvoorbeeld Fort Citadelle, een van de 17e-eeuwse kunstwerken van Vauban (een bekende Franse bouwmeester). Kies uit wel 3 musea met elk een ander thema. Het Natural History Museum is eigenlijk een grote dierentuin, dus extra leuk voor de kids ?. En wandel door Parc Micaud met hoge bomen, beekjes, bruggetjes en een leuke speeltuin.

  1. Het hooggelegen stadje Nozeroy

Hier vind je veel overblijfselen van de Middeleeuwen en een pittoresk centrum.

  1. Dole: de stad vol kunst en geschiedenis

En ook de stad vol grachtjes en oude huisjes. Struin langs de romantische grachten. Bekijk de Notre-Dame en andere kerken. Proef in de overdekte ‘foodhall’ Les Halles de Dole allerlei verse producten! En ga voor de nodige waterpret naar Aquaparc Isis. Hier spetteren de kids erop los. Een tip: camping Les Bords de Loue ligt op 20 minuten rijden van deze stad.

Leuke steden in de Jura

  1. De wijnstad van de Jura: Arbois

Ga naar Musée de la Vigne et du Vin du Jura voor een glaasje van de aparte geelgekleurde wijn ‘vin jaune’. Bezoek het ouderlijk huis van Louis Pasteur. Hij vondt het pasteuriseren uit. In zijn ‘maison’ zie je zijn voormalige werkplek en ontdek je meer over de geschiedenis van deze uitvinding.

  1. Pérouges, het lieflijke dorpje bovenop een heuvel

Pérouges is een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Een culinaire aanrader hier ná je kuiertocht over de geplaveide straatjes: een stukje ‘La Galette’ (een zoet deegwaar).

  1. Salins-les-Bains bij de Mont Poupet

Dit ‘zoutdorpje’ ligt aan de voet van de Mont Poupet. Hier wordt al jarenlang zout gewonnen. Je vindt hier dan ook het Grande Saline museum waar je leert over de geschiedenis van de zoutwinning van de Jura. Alles in je opgenomen? Duik dan lekker Therma Salina in. Een spa waar je tot rust komt en een behandeling of massage met het zout uit de omgeving kunt krijgen.

  1. Lons-Le-Saunier: stad met mooie tuinen

Deze stad barst van de fonteinen en pleintjes. Ideale plek om in het zonnetje te bijten van een knapperige croissant. En wandel zeker door de tuinen die omgeven zijn door de thermaalbaden met zoutwater.

Proef de Jura 

Voor lekker eten zit je in de Franse Jura helemaal goed. Dus zet op je wish list uitstapjes voor je Jura vakantie ook deze culinaire hoogstandjes!

  1. Comté-kaas knabbelen

De beroemde Comté wordt gemaakt van Montbeliard-koemelk. Doe je mee met een Comté excursie of bezoek je La Maison du Comté? Dan leer je alles wat er te weten valt over dit lekkernij. Ook een bezoekje aan een originele fruitière (traditionele fromagerie) is een leuke activiteit. Bij Fromagerie Thoiria krijg je een rondleiding én zie je hoe de kaas wordt gemaakt. Verder zijn de kazen Bleu de Gex, Morbier en Mont d’Or in deze streek echte aanraders.

  1. Proost met een Jurawijntje

De vele wijngaarden in de Jura leveren heerlijke wijnen op. Al jarenlang worden hier door kleine ‘vignerons’ (wijnboeren) wijnen geproduceerd. Wijn die je moet proeven, zijn de vin jaune en de strowijn. Tip: aan het eind van januari/begin februari vindt het jaarlijks wijnfestival plaats in Poligny. Hier wordt de eerste vin jaune van het jaar gepresenteerd.

tips: Eten en drinken in de Jura

  1. Bresse kip

Het gerecht Bresse is zo beroemd door het maandenlange fokproces van de Bresse kip. Dankzij dit lange proces ontstaat er heerlijk mals en smaakvol vlees. Het vlees wordt vaak gecombineerd met vin jaune en morieljes. De kip komt overigens uit het Bresse-natuurgebied.

Actieve uitstapjes in de Jura

Een dagje eropuit? Geen zin om een stad te bezoeken? Doe eens iets anders! Bijvoorbeeld een activiteit uit dit lijstje ?

  1. Lama’s aaien en uitlaten

Lampaga is een lamaboerderij waar je met lama’s kunt wandelen. Dit vinden kids echt te gek!

  1. Hertjes spotten in Parc Polaire

Parc Polaire is geen ‘echte’ dierentuin. De dieren lopen los rond! Wil je dit dierenpark bezoeken? Dan ga je verplicht mee met een gids. Je bekijkt er jakken, rendieren en edelherten.

  1. Aapje spelen

Klimmen en klauteren doe je in Jura Monkey Forest ?. Een spannende klimroute tussen de bomen dicht bij Lac de Chalain.

  1. Waan je in de prehistorie

In het prachtige Jurawoud vind je Prehisto Parc. In dit park ontdek je de evolutie van dieren. De eerste vis tot de laatste dinosaurussen zijn in levensgrote reproducties gepresenteerd. Interessant!

  1. Ultiem relaxen

Thermes Lédonia: een spa waar je 100% tot rust komt. Ontspan in de Hammam, het thermale zwembad en de sauna. Verwen jezelf met een massage of doe mee aan een spinningles! Of doe het lekker allebei…

  1. Wegdromen bij Lac de Vouglans

Dit turquoise meer is een lust voor het oog. Vanuit verschillen uitkijkpunten heb je geweldig uitzicht! Naast wegdromen vanaf een view point kun je je hier ook uitleven met watersporten en luieren op zandstranden.

Varen en kanoën op lac de vouglans

  1. (Roof)dieren kijken in La ferme du Hérrison

Deze plek is een fijne combinatie van avontuur en natuur. Het is een soort kinderboerderij, maar dan met verschillende diersoorten. Erg leuk voor de kids! Je ziet er wallaby’s, alpaca’s, ezeltjes en ook bizons, wolven en grote roofvogels.

  1. Uitkijken over de wijngaarden van de Jura

Op naar Village de Château-Chalon! Maak een kiekje voor het oude kerkje – uit de 10e eeuw – in dit dorp. Zet ook de pittoreske huisjes op de foto. Maar het allerbelangrijkst: dat uitzicht!

  1. Interactief bezig zijn in La Maison de la Vache Qui Rit

Ja, Maison de la Vache Qui Rit is het huis van dat bekende Franse kaasje! Dit interactieve museum is geschikt voor het hele gezin. Er hangt kunst uit 1920, maar in het museum zijn vooral veel leuke activiteiten te doen. En tot slot snuffel je in de souvenirwinkel vol goodies van het merk met de rode koe.

Zien en doen, over de Zwitserse grens ??

Het departement Jura ligt direct aan de grens met Zwitserland. In Zwitserland ligt een kanton dat ook Jura heet. De bergen liggen in beide landen. Omdat dit niet zo ver rijden is kun je tijdens je vakantie in Frankrijk óók even over de grens gaan om iets leuks te doen. Deze volgende activiteiten zijn zeker de moeite waard:

  1. Jumping Jack trampoline park

Dit is een echte must do. In dit trampolinecentrum kun je de hele dag springen. Niet alleen leuk voor de kinderen…?

  1. Het oude Porrentruy

Deze oude stad wordt gezien als de culturele hoofdstad van de Zwitserse Jura. Bezoek hier sowieso het oude centrum en kasteel. Bekijk de prachtige fonteinen en oude huisjes in Barokstijl. En ontdek de botanische tuinen van de stad.

  1. Parc du Doubs met kuddes paarden

In dit grote park is van alles te beleven. Aai de geitjes op de kinderboerderij. Spring op de fiets en ontdek het complete gebied. Ga op zoek naar de 5000 paarden die hier rondwandelen. (Met een interactieve kaart kun je de kuddes spotten)

  1. Pittoresk Saint-Ursanne

Kijk al die 14e-eeuwse huisjes in het kleine dorp Saint-Ursanne. Schattig. Bewonder ook de kasteelruïne én bezoek het oude klooster. Een tip: combineer je uitstapje naar dit dorp met Parc du Doubs, want dat ligt 900 meter verderop.

  1. Bruisend Genève

Deze bruisende Zwitserse stad ligt op een stukje rijden van de Jura. Toch is het zeker de moeite waard om dit ritje te maken. Zien in deze bekende stad? Het oude centrum met het bekende uurwerk, de Saint-Pierre kathedraal, de bloeiende tuinen, de wandelparken en de interessante musea. Oh, vergeet de Jet d’Eau niet, de 140 meter hoge fonteinstraal. En ook leuk (voor de hele familie): een boottocht op het meer van Genève.

 Geneve bezoeken tijdens de vakantie in de Jura

Campings in de Jura

Bij al deze uitstapjes voor je Jura vakantie hoort natuurlijk een fijne camping! Twee campings springen er echt uit:

  • Camping Domaine de Chalain, op een vlak terrein tussen de beboste heuvels aan de oevers van het gletsjermeer. Lac de Chalain is turkoois van kleur, zó mooi! Alles draait hier om waterrecreatie, ook op de camping. En het sfeertje? Dat is lekker levendig. Extra leuk voor wat oudere kids.

Camping Domain de Chalain is een populaire camping in Frankrijk

  • Ook camping Le Fayolan is een aanrader. Deze camping ligt aan de rand van het meer van Clairvaux. Je vindt er een eigen strand en heerlijke zwembaden. Oh.. en in het meer kun je lekker zwemmen. De sfeer op de camping is vrolijk en op het evenementenplein is van alles te doen.

Camping Le Fayolan is een echte aanrader

Bekijk alle campings in de Jura

Meer uitstapjes maken tijdens je vakantie in Frankrijk? Lees dan ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *