8 tips over tolwegen, vignetten en andere snelwegweetjes

Tolwegen, vignetten … hoe zit het ook al weer? Is een alcoholtester nu wél of niet verplicht in Frankrijk? En hoe hard mag je in Duitsland? Bereid je optimaal voor op je reis over de (snel)wegen van Europa.

Tolwegen

Met de auto Europa in? Grote kans dat je tolwegen op je pad vindt (tenzij je kiest voor eindeloze omwegen over slingerende landweggetjes). In Frankrijk, Italië en Spanje zijn de tolpoortjes vaste meubelstukken op de snelweg. Wil je weten waar je je portemonnee moet trekken? Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid toloverzicht per land in Europa.

Tol-badge: supersnel de tolpoortjes door

Geen wachtrijen, geen geklooi met muntjes, geen gestress … maar wel snel en soepel de tolpoortjes passeren. Dát doe je met een tolbadge van Bip&Go. Dat is een elektronisch betaalsysteem, gekoppeld aan het kenteken van je auto én je bankrekening. Hoe het werkt? Je koopt de badge vooraf en plakt ‘m op je vooruit. Kom je op een tolweg, dan rijd je door het poortje met de T. Je kenteken wordt ‘gebiept’ en vroem … weg ben je. Je betaalt automatisch. Kijk hier hoe de tolbadge werkt. Kan trouwens alleen in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Maar wel erg handig hoor.

Vignetten en Milieustickers

Op vakantie in de Oostenrijkse bergen of de Zwitserse alpenweiden? In Oostenrijk en Zwitserland heb je een Autobahnvignet nodig, ook als je alleen op doorreis bent naar bijvoorbeeld Italië. Je koopt je vignet heel eenvoudig bij de grensovergang of een tankstation(of alvast in Nederland bij de ANWB). O ja, een vignet is iets anders dan een milieusticker. Zo’n etiket is verplicht als je met je auto dichtbevolkte regio’s of oude stadscentra bezoekt. Autogeronk, fijnstof en dieseldampen zijn daar uit den boze. Je mag zo’n zone alleen inrijden met een Umweltplakette (Duitsland) of een Vignet Crit’Air (Frankrijk). De emissieklasse van je auto voertuig bepaalt welke type milieusticker je nodig hebt.