8 tips over tolwegen, vignetten en andere snelwegweetjes

Tolwegen, vignetten … hoe zit het ook al weer? Is een alcoholtester nu wél of niet verplicht in Frankrijk? En hoe hard mag je in Duitsland? Bereid je optimaal voor op je reis over de (snel)wegen van Europa.

Tolwegen

Met de auto Europa in? Grote kans dat je tolwegen op je pad vindt (tenzij je kiest voor eindeloze omwegen over slingerende landweggetjes). In Frankrijk, Italië en Spanje zijn de tolpoortjes vaste meubelstukken op de snelweg. Wil je weten waar je je portemonnee moet trekken? Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid toloverzicht per land in Europa.

Tol-badge: supersnel de tolpoortjes door

Geen wachtrijen, geen geklooi met muntjes, geen gestress … maar wel snel en soepel de tolpoortjes passeren. Dát doe je met een tolbadge van Bip&Go. Dat is een elektronisch betaalsysteem, gekoppeld aan het kenteken van je auto én je bankrekening. Hoe het werkt? Je koopt de badge vooraf en plakt ‘m op je vooruit. Kom je op een tolweg, dan rijd je door het poortje met de T. Je kenteken wordt ‘gebiept’ en vroem … weg ben je. Je betaalt automatisch. Kijk hier hoe de tolbadge werkt. Kan trouwens alleen in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Maar wel erg handig hoor.

Vignetten en Milieustickers

Op vakantie in de Oostenrijkse bergen of de Zwitserse alpenweiden? In Oostenrijk en Zwitserland heb je een Autobahnvignet nodig, ook als je alleen op doorreis bent naar bijvoorbeeld Italië. Je koopt je vignet heel eenvoudig bij de grensovergang of een tankstation(of alvast in Nederland bij de ANWB). O ja, een vignet is iets anders dan een milieusticker. Zo’n etiket is verplicht als je met je auto dichtbevolkte regio’s of oude stadscentra bezoekt. Autogeronk, fijnstof en dieseldampen zijn daar uit den boze. Je mag zo’n zone alleen inrijden met een Umweltplakette (Duitsland) of een Vignet Crit’Air (Frankrijk). De emissieklasse van je auto voertuig bepaalt welke type milieusticker je nodig hebt.

tips onderweg

Alcoholtester in Frankrijk

Ga je naar Frankrijk? Dan behoren twee(!) alcoholtesters wel degelijk tot de verplichte boorduitrusting van je auto. Met deze test kun je zelf bepalen of je nuchter genoeg bent om achter het stuur te kruipen. Onze tip: bewaar dat wijntje voor straks, voor op je veranda op de camping.

Verplichte bagage in je auto

Voorkom pittige boetes en zorg dat je verplichte bagage in orde is. Voor bijna alle landen van Europa geldt: gevarendriehoek, reflecterende veiligheidshesjes (voor alle passagiers), brandblusser én EHBO-koffer zijn verplicht. Ben je een brildragende chauffeur? Dan moet je een reservebril meenemen. Ook handig om te weten: in deze landen moet je overdag met je lichten aan rijden. Check onze website en ga goed voorbereid en veilig op reis.

inpakken auto

Maximumsnelheden en boetes

Kom je thuis van vakantie, ligt er een souvenirtje op de deurmat. Bekeuring! Nee hè, hoe hard mocht je daar dan? Veel in Europa is hetzelfde, de maximumsnelheden zijn vaak net even anders. Maar let ook goed op de bordjes. Goed om te weten: flitspaalsignalering is verboden in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. De boetes zijn niet mis. Kijk hier hoe hard je mag op de snelweg in Europa*.

*geen maximumsnelheid, maar aanbevolen snelheid
Deze snelheden gelden voor personenauto’s. Ga je met een caravan of vouwwagen? Dan gelden er vaak andere snelheden.

Snelheid op Franse platteland

Het is vooral opletten op de Franse D-wegen op het platteland. Vorig jaar bepaalde de Franse regering dat op deze D-wegen een maximum snelheid van 80 km/uur geldt, dit jaar is de maatregel teruggedraaid. Elk departement mag zélf bepalen of ze 80 km/uur blijven handhaven of teruggaan naar de oude snelheid van 90 km/uur. D-wegen zijn trouwens alle secundaire wegen met tweerichtingsverkeer zonder vangrail. Goed opletten op de bordjes dus!

Tanken in het buitenland

Superbenzin, Gasolina Sin Plomo 95, E10-brandstof … wat giet je in de tank van je bolide? De brandstofnamen aan de buitenlandse pomp bezorgen je soms diepe rimpels in je voorhoofd. Voor een dieselauto is etiket bijna overal gelijk: Diesel, Disel, Eurodiesel. Alleen in Frankrijk moet je opletten: daar is diesel Gazole. Maar in Spanje is Gasoline weer gewoon benzine. Opletten dus.
Hieronder de buitenlandse equivalenten van Loodvrije Euro 95:

Overtocht nodig?

Even iets heel anders … ligt jullie camping op een eiland? Dát wordt genieten. Van het eilandgevoel én van de reis. Auto aan boord en hup, installeer je op het zonnedek. Veel mensen vragen ons wáár en hoe ze die overtocht moeten boeken. Op overtocht.nl vind je een overzicht van alle actuele overtochten in Europa met de ferry.

Zo, dat is dat. En nou … lekker genieten van je vakantie!

Nog meer tips voordat je op vakantie gaat? Check dan dit blog met handige tips.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *