Costa Dorada: stranden, steden en andere uitstapjes

Kilometerslange zandstranden, gezellige badplaatsen, talloze bezienswaardigheden, leuke restaurantjes… dat is de Costa Dorada! Bekend om de gouden kustlijn en het helderblauwe water is dit dé plek voor een topvakantie. In dit blog lees je alle aanraders in deze regio.

6 Spaanse steden aan de Costa Dorada

De Costa Dorada is veel meer dan gouden stranden. ☀ De regio heeft verschillende steden die je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie. Wij hebben de mooiste steden en dorpjes met de leukste aanraders voor je op een rij gezet:

#1 Tarragona

Deze stad stamt al uit 500 voor Christus. Tarragona is een prachtige, historische stad die een enorm aanbod sights heeft om minstens één vakantiedag te vullen. De must-sees van deze stad zijn:

  • De Catedral Basilica de Tarragona: deze eeuwenoude kathedraal is een waar meesterwerk en is gebouwd op het hoogste puntje van de stad.
  • Niet alleen in Rome vind je een amfitheater, ook in Tarragona staat er een. Vanuit het theater kun je uitkijken over de zee. Leuk weetje: er worden regelmatig voorstellingen opgevoerd in het theater. Koop een kaartje en je bent erbij!
  • Op de verschillende markten in de stad ervaar je de authentieke sfeer van het leven in Tarragona. Elke dag van de week ontdek je er weer een andere markt en koop je de beste lekkernijen of olijfolie. Deze markthal is trouwens ook een aanrader: Mercat Central de Tarragona.
  • La Rambla Nova: voor de echte shopfanaten is dit een must. Heerlijk snuffelen tussen de Spaanse hebbedingetjes.
  • Sinds 1800 worden er in Catalonië menselijke torens ‘gebouwd’. Een grote groep mensen verzamelt zich en – alsof ze in het circus zijn – klimmen op elkaar om een zo hoog mogelijke toren te maken. Deze torens heten ‘castells’. Het is een belangrijk onderdeel van de Catalaanse cultuur. De sport is zelfs erkend als UNESCO-cultureel erfgoed van de mensheid. Tegenwoordig worden er wedstrijden georganiseerd. Deze vinden in oktober plaats, op verschillende plekken in de stad.

Een fijne camping in de buurt van de stad Tarragona? Camping Tamarit Beach Resort en camping Torre de la Mora liggen allebei dichtbij. Bovendien liggen deze twee campings direct aan het strand en ze zien er paradijselijk uit!

Bezoek aan Tarragona aan de Costa Dorada

Tarragona aan de Costa Dorada

#2 Reus

Aan de Oostkust van Spanje ligt de stad Reus. Deze stad is de geboorteplaats van de wereldberoemde, Catalaanse, modernistische architect: Antoni Gaudi. Opvallend is wel, dat je zijn werk in deze stad eigenlijk niet terugziet. Hiervoor moet je naar Barcelona of bezoek je het Gaudi Centre. Wel zie je gebouwen terug van de architect: Lluís Domènech i Montaner. Je kunt er zelfs een route volgen die je langs al zijn werken brengt, een aanrader als je kunstliefhebber bent!

Het centrum van de stad Reus heeft twee pleinen waar je fijn op het terras zit met een verfrissende cerveza of cava’tje. Plaça de Prim en Plaça del Mercadal zijn omringd met authentieke huisjes en mooie boetiekjes. Ontdek dit bruisende winkelgebied en verwen jezelf op het terras ook even met diverse tapas.

Daarnaast is de stad van oudsher bekend voor de productie van ‘Brandy’. Proef die ook zeker tijdens je tripje! Je kan er ook Spaanse Vermouth uitproberen, deze drank is puur – on the rocks – lekker, maar ook in cocktails.?

Tip: op 20 minuten rijden van Reus ligt camping La Torre del Sol. Deze camping ligt direct aan zee en heeft alles voor een buena zonvakantie.

#3 Cambrils

De badplaats Cambrils staat van oudsher bekend als vissersdorp. ? Tegenwoordig is de vis er nog steeds te vinden maar ook veel wijn en olie. Wat je hier doet om je te vermaken? Zoveel! Zet in ieder geval deze leuke dingen op je lijstje:

  • Wandel over de visserspromenade tussen de palmbomen en frisse zeewind. En bekijk ook even de rode vuurtoren: Faro Rojo.
  • Voor een lekker hapje eten zit je in Cambrils helemaal goed. Het dorp wordt zélfs de gastronomiehoofdstad van de Costa Dorada genoemd.

Het dorp Cambrils is niet groot, maar heeft wel een bérg geschiedenis. Zo zijn er verschillende pleinen en musea vol historie:

  • Het belangrijkste museum is Moli de les tres Eres, oftewel: het Historisch Museum. Je ziet er een watermolen, archeologische overblijfselen en bronzen figuren die bewaard zijn gebleven uit de 3e eeuw na Christus.
  • Vila Romana de la Llosa is een interessante plek om te bezoeken. Hier staan Romeinse bouwwerken uit de eerste eeuw voor Christus. Ook voor de kids erg leuk, er staan veel interactieve reconstructies die laten zien hoe het leven vroeger was.
  • Het Torre de la Ermita Tower Museum is een museum en bezienswaardigheid in één. Je klimt 80 trappen naar boven om te genieten van het uitzicht over het stadje. Daarna slenter je langs de tentoonstellingen in het museum, die het verhaal van de stad vertellen.
  • Mooi: Parque Sama. Deze exotische tuin in het dorpje Cambrils is een weerspiegeling van het tropische eiland Cuba. Er staan exotische palmen en citrusbomen. Er zijn meertjes, stromingen, grotten en verschillende diersoorten als pauwen en hertjes. In het midden van het park staat een groot, sprookjesachtig huis.
  • Een ander fijn park om te bezoeken is: El Parc del Pinaret. Dit park is verdeeld in verschillende zones, met onder andere een speelzone voor los niños (de kinderen). En aan het eind van juli, begin augustus geniet je hier van livemuziek tijdens het internationale Cambrils Music Festival.

Op zoek naar een camping aan de Costa Dorada? Camping La Llossa is een knusse familiecamping, dicht bij Cambrils én de Middellandse zee. Geniet op de camping van het heerlijke zwembad en slenter in de avond naar een tapasrestaurantje in het dorp.

Citytip Cambrils

#4 Tortosa

Aan de oever van rivier de Ebro ligt de stad Tortosa. In het oude deel van deze stad zijn prachtige bezienswaardigheden te zien. Te beginnen bij de Catedral de Santa Maria Tortosa. Deze kerk is gebouwd in de 18e eeuw. Dicht bij de kathedraal vind je de Torre de Túbal. Klim naar het hoogste punt van deze toren en je kijkt zo over de daken van de stad. Verder bezoek je in Tortosa:

  1. Museu de Tortosa: een lokaal archeologisch museum verdeeld in 6 delen. Hier ontdek je de geschiedenis van het grondgebied van Tortosa.
  2. Op een klein half uurtje rijden van Tortosa ligt het stadje Amposta. Een favoriet van natuurliefhebbers. Hier ligt het Ebro Delta, het grootste watergebied van Catalonië. De rivier de Ebro stroomt hier namelijk doorheen.

Bezoek Tortosa aan de Costa Dorada

#5 Calafell

Een oude parel aan de Costa Dorada is Calafell. Deze stad ligt op een 1,5 km hoge heuvel en je ziet er veel historische overblijfselen uit de 11e eeuw. Zeker zien?

  • Castell de la Santa Creu de Calafell. Dit kasteel in het centrum van de stad dateert uit 1037. Het kasteel heeft al verschillende transformaties ondergaan. Zo is het een Spaans grenskasteel geweest en ook een paleis in gotische stijl dat in het bezit was van adellijke families. Tegenwoordig vormt het kasteel een archeologisch park, dat door middel van een museum de geschiedenis uitlegt.
  • Tip voor de kids: het PlayaAquaPark op het strand. Dit speelpark op zee is helemaal te gek voor je waterratten! ?

Op 5 minuten rijden van Calafell ligt camping Vendrell Platja. Bosrijk en vlak gelegen met aan de overkant van de straat… de zee! Wat wil je nog meer?

#6 Barcelona

Barcelona behoort officieel tot de Costa Brava, maar omdat de Costa Dorada aan het zuidwesten van deze geweldige stad ligt, nemen we deze toch even mee in dit blog. Ook al ken je de echte must-sees van deze stad allang… Inderdaad: de Sagrada Familia, Park Güell en Camp Nou. We geven een aantal nieuwe tips die je (hopelijk) nog niet kent. ?

  • Cosmo Caixa: dit doe-museum is echt leuk voor kinderen. Hier ontdek je verschillende thema’s zoals een kijkje nemen in het universum, onderzoeken doen in een creatief lab en verschillende ecosystemen van flora en fauna ontdekken. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen.
  • Musee Picasso: In dit museum is de meest uitgebreide collectie kunst te vinden van de kunstenaar Pablo Picasso. Tip: Koop je tickets online en skip die lange wachtrij bij de deur.
  • El Raval: een opkomende wijk met allerlei leuke tentjes, pleintjes, koffietentjes en restaurants. Begin bijvoorbeeld bij de winkelstraat Carrer Tallers en struin over de markt: Mercat de la Boqueria. Je bent hier in een echte foodhemel!

Bezoek Barcelona

Héél veel gouden stranden

De gouden stranden van de Costa Dorada is waar het éigenlijk om draait. Veel stranden hebben een dagelijkse schoonmaak en zijn daarom uiterst geschikt voor een dagje strand met (jonge) kids. Het milde klimaat aan de Costa Dorada zorgt ervoor dat het er van juni tot september fijn weer is om naar het strand te gaan en heerlijk te zwemmen. De mooiste stranden aan de ‘gouden kust’ van Spanje? Dat zijn deze:

De gouden stranden bij Tarragona:

  • Platja del Mircale & Platja de l’Arrabassada. ? Deze stranden zijn vrij kleinschalig en worden dagelijks schoongemaakt. Het fijne zand en schone water zorgen voor een lekker dagje strand.
  • Playa de Cunit: opgedeeld in 7 kleine baaitjes. Het water is ondiep en rustig en dus geschikt voor een dag strand met kleine kinderen. Elk strandje heeft een restaurant en andere faciliteiten zoals toiletten, parasols en watersportfaciliteiten.
  • Playa de Calafell: vanaf de gezellige boulevard loop je zo het fijne strand van Calafell op. Het brede strand is ideaal voor een dagje uit en er zijn veel mogelijkheden voor watersport. ?
  • Playa Coma ruga, Platja de Tamarit & Playa de Altafulla: bekroond met de blauwe vlag. Een schoon, gouden strand met kalm water en dus geschikt voor families met kleine kids. Ook op dit strand is er gezorgd voor faciliteiten zoals douches en strandbedjes.
  • Playa del Milagro: een kleinschalig strand met een dagelijkse schoonmaak van het zand.

De mooiste stranden aan de Costa Dorada

De mooiste stranden bij Cambrils: ⛱

  • Playa del Requeral: dit is een erg populair strand. Je kan hier lekker zwemmen, zonnebaden én allerlei activiteiten doen, zoals beachvolleybal.
  • Playa de Vilafortuny: dit strand heeft een prijs voor zijn beste kwaliteit gewonnen. Ook op dit strand zijn er genoeg faciliteiten om je een dag te vermaken.
  • El Cavet Beach: een lekker rustig en wat kleiner strand om te ontspannen. Op dit strand kun je naar de paddle board school, als je zin hebt in iets actiefs.

Stranden in de buurt van Salou:

  • Cala Penya Tallada: een verborgen parel en dus (nog) niet bekend onder de toeristen. Omgeven door het groen van de pijnbomen, relax je hier lekker op het zachte zand. Het strand is 125 meter en dus erg kleinschalig.
  • Playa Larga de Salou: Dit kustplekje ligt dichtbij het stadcentrum en wordt omringd door een dennenbomenbos. Op dit strand kun je ook waterfietsen huren, lekker trappen maar!
  • Cala Crancs: ideaal strand voor een dagje ontspanning, er zijn namelijk weinig toeristen te vinden. Liever wat meer actie? Je kunt hier perfect snorkelen.

8x Zien & doen aan de Costa Dorada

Een stad bezoeken en een kleurtje pakken op het strand is natuurlijk heerlijk. Maar een beetje actief zijn tijdens je vakantie is ook fijn voor de afwisseling. Dit zijn de leukste activiteiten (voor kids) in de regio Costa Dorada:

  1. Port Aventura

Een dagje uit tijdens je vakantie? Dan is het pretpark Port Aventura een aanrader. Het park ligt 15 minuten van Tarragona. Het is opgedeeld in verschillende landen en thema’s met bijpassende attracties. Zo heb je er de snelle achtbaan Furius Baco. Maar ook rustige attracties Armadillos voor de kleinere kids. Tijdens je bezoek kun je ook even uitrusten en je laten entertainen bij de te gekke live-shows.

Pretpark aan de Costa Dorada

  1. Aqualeon ?

Een dagje waterpret? Waterpark Aqualeon is een topper voor het hele gezin. Je zoeft hier van diverse waterglijbanen en spettert in de zwembaden. Er is een kinderparadijs, speciaal ontworpen voor kleine kinderen. En de superslalom-glijbaan is supertof!

  1. Catalunya in Miniatura

In de buurt van Barcelona ligt het miniatuurpark Catalunya in Miniatura. Dit is het Madurodam van Spanje. Al lopend door het park ontdek je alle must-sees van de regio in mini vorm. Voor extra pret is er een Adventure Circuit waar je kids – letterlijk – de beest uit kunnen hangen. Ze klimmen en klauteren er als een aapje door de bomen. ? Er zijn in totaal 4 klimroutes en 66 verschillende activiteiten te vinden.

  1. Klooster van Poblet

In Poblet vind je Monasterio de Santa María de Poblet. Dit eeuwenoude klooster wordt nog steeds gebruikt door de monniken en je bent welkom om een kijkje te komen nemen.

Activiteiten tijdens je vakantie aan de Costa Dorada

  1. Delta de l’Ebre

De Ebro Delta is het Deltagebied waar de Ebro rivier en de Middellandse Zee samen komen. Dit gebied heeft een prachtige flora en fauna, die zeker het bezoeken waard is. Het gebied bestaat uit moerassen, droge meren en stranden. In het landschap leven zo’n 95 soorten vogels, waaronder flamingo’s. Dus neem je verrekijker mee!

  • Leuk feitje: er wordt naast fruit en groenten ook rijst verbouwd in de Delta.
  • Tip: huur een fiets en verken de Delta al trappend, of doe mee aan een tour met gids.
  1. Ferrariland

Nog zo’n leuk pretpark: Ferrariland. 70.000 m2 aan autoplezier! Verschillende attracties zorgen voor een echte experience. Ontdek de geschiedenis van het merk door middel van een interactieve reis. Of ga eropuit en ervaar deze Italiaanse schoonheden in de attracties van het park, zoals in de Grand Race.

  1. Aqüeducte de les Ferreres / Pont del Diable

Leuke bezienswaardigheid: Les Ferreres Aqueduct. Dit 27 meter hoge aquaduct was onderdeel van het Romeinse tijdperk. Hij wordt ook wel Pont del Diable genoemd: de Duivelse brug.

Bezoek de brug Pont del Diable

  1. Grotten van Meravelles

Deze ondergrondse sight ligt in de buurt van Tarragona. Er zijn in totaal 6 grotten, waarvan 2 ingericht voor toeristen. Beide grotten zijn een lust voor het oog. In de grot zie je verschillende stalactieten, stalagmieten en stroomstenen.

Andere leuke blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *