Sportief Ligurië: wandel-, fiets- en strandpret aan de Bloemenrivièra 

De leukste acitiviteiten voor het hele gezin aan de Bloemenrivièra 

Deze gastblog is geschreven door Il Gironale

In de koele ochtend spring je op de MTB of trek je de wandelschoenen aan. Na een uitdagende tocht door de schitterende natuur, beloon je jezelf en het gezin met een warme duik in het zwembad of de zee. ‘s Avonds flanneer je in een gezellig kustplaatsje over de boulevard en geniet je van de beste pasta Pesto die je ooit hebt geproefd… Waar? Ligurië, de Italiaanse Bloemenrivièra!

Ligurië ligt in het noordwesten van Italië en grenst aan Frankrijk. Men noemt het ook wel de Bloemenrivièra vanwege de bloemenpracht langs de wegen en in de dorpen. Genua is de hoofdstad die de laatste 10 jaar enorm is verfraaid. De bekende Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer streek er jaren geleden neer. Met zijn ode aan de havenstad, ook wel La Superba genoemd, won hij in 2014 de Libris Literatuurprijs. In dit deel van Italië komen de steile bergen tot aan zee. Met de auto op de snelweg passeer je zo’n beetje iedere minuut een tunnel. Bij aankomst wil je niet meer weg. Bekijk daarom welke Italiaanse camping in de buurt ligt.

Mountainbiken in Andora

Sportievelingen en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit deel van Italië. Mountainbikers moet even het plaatsje Andora (niet te verwarren met de ministaat) op de agenda zetten. Het heeft een fantastisch mountainbikeparcours dat ook voor professionele wedstrijden wordt gebruikt. De tracks zijn bijzonder uitdagend met veel hoogteverschil. Maar als je even rust pakt is het uitzicht over de Middellandse Zee fantastisch. De Gita cai Di Garessio-track is een mooi rondje van bijna 28 km, waar je wel even zoet mee bent. Start en finish is bij de haven. Vakantiegangers op de racefiets gaan voor de heilige Poggio di San Remo. Dat is een bult die befaamd is door de bekende wielerklassieker Milaan-San Remo. Het is altijd de laatste klim voor de finish.

sportief-ligurië

Wandelen in Cinque Terre

Wandelaars van over de hele wereld komen naar Cinque Terre. Het is de verzamelnaam van vijf oude en vooral kleine vissersdorpjes in Ligurië. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Geen van de vijf dorpen heeft meer dan tweeduizend inwoners. De plaatsjes liggen verscholen tussen de kliffen, heuvels en stranden van de Middellandse Zeekust. De kleurrijke huizen zijn tegen de rotswanden aangebouwd, de straatjes zijn smal en auto’s vind je er amper. In het verleden waren ze nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. Een bezoek is als een stap terug in de tijd. En stappen worden er gemaakt!

Het gebied staat namelijk bekend als een ideale plek om te wandelen. Volg het speciale pad dat langs de vijf plaatsjes leidt. Dat kan vrij snel, binnen vijf uurtjes, want de dorpen liggen dicht bij elkaar. Hou er overigens wel rekening mee dat je in het hoogseizoen niet de enige bent die de wandeling maakt…

sportief-ligurië

Hiken naar Bussana Vecchia: het dorp dat niet bestaat

Een leuke andere mooie (wandel)trip maak je naar het geheime dorpje Bussana Vecchia vlakbij Sanremo en Imperia. Er heerst een magische sfeer die vele bezoekers betovert. De romantische steegjes, prachtige uitzichten over de zonovergoten zee… Het valt niet te omschrijven, je moet er gewoon geweest zijn om dit te begrijpen. Maar dit is niet zomaar een dorp. Het is een dorp dat officieel niet bestaat! Dat zit zo.

Op 23 februari 1887 werd Bussana getroffen door een aardbeving. Het was op Aswoensdag en veel bewoners zaten in de kerk. Het dak van de kerk stortte in, het dorp werd vernield en er vielen veel slachtoffers. In plaats van het dorp weer op te bouwen, besloten de overlevenden om dit verdoemde dorp te verlaten en iets verderop een nieuw dorp te bouwen, ‘Bussana Nuova’. Het oude Bussana, ‘Bussana Vecchia’, werd bijna een eeuw aan haar lot overgelaten en werd een spookstad. Maar eind jaren 50 van de vorige eeuw werd het ontdekt door kunstenaars. Die gingen wat woningen opknappen en langzaamaan kwamen er meer artiesten op af, ook uit Nederland!

Officieel is Bussana nog steeds een ruïne en bestaat het eigenlijk niet. Er is geen burgemeester en er zijn geen officiële straatnamen of huisnummers. Maar inmiddels is het wel een bruisend dorpje geworden met aantal leuke restaurants, barretjes, B&B’s en diverse kunstgaleries.

Bussana Vecchia

Strandpret op de meest schone stranden

Ken je de blauwe vlag die je soms op het strand ziet? Dat is een internationaal keurmerk voor schone en veilige stranden en zwemwater. De regio Ligurië heeft al jaren de meeste blauwe vlaggen wapperen van heel Italië! Neem dus gerust een frisse duik in het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Gelukkig heb je daarna geen schurend zand tussen je tenen want veel stranden in Ligurië hebben kiezels.

sportief-ligurië

Wat je tot slot niet mag missen: mmm, Pesto

Net als in de rest van het land eet je ook in Ligurië voortreffelijk. Deze regio is de bakermat van de pesto, de groene saus van basilicum die zo heerlijk is over bijvoorbeeld je pasta. Hier is hij het allerlekkerst want hij wordt met de traditionele ingrediënten gemaakt. Dat is dus met Parmezaanse kaas, Italiaanse pijnboompitten, Vessalico knoflook (uit Imperia), zout uit Sicilië en extra vergine olijfolie uit de streek. Bestel zeker een bordje met Pesto over de Trofie-pasta, dat is de variant die ze hier veel eten. De naam komt het woord strofissià en dat betekent wrijven in het dialect van de streek. Als je de vorm ziet snap je waarom.

bloemenriviera-pesto

Buon appetito e Buone vacanze!

Wil je meer lezen over Italië? Il Giornale Italië Krant stuurt je 4 x per jaar de Italiaanse zon thuis voor maar €10,95.  Klik hier voor meer info (Nederlandstalig).

Bekijk ook onze andere campingopties in Frankrijk

Vacansoleil biedt meer dan 200 campings aan in Frankrijk. Het kan dus bijna niet dat er niks voor jou tussen zit. Bekijk het volledige aanbod de Campings in Frankrijk pagina. Nog geen geschikte camping gevonden? Bekijk ook eens de met een aanbod van 95 campings.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *