Sportief Ligurië: wandel-, fiets- en strandpret aan de Bloemenrivièra 

De leukste acitiviteiten voor het hele gezin aan de Bloemenrivièra 

Deze gastblog is geschreven door Il Gironale

In de koele ochtend spring je op de MTB of trek je de wandelschoenen aan. Na een uitdagende tocht door de schitterende natuur, beloon je jezelf en het gezin met een warme duik in het zwembad of de zee. ‘s Avonds flanneer je in een gezellig kustplaatsje over de boulevard en geniet je van de beste pasta Pesto die je ooit hebt geproefd… Waar? Ligurië, de Italiaanse Bloemenrivièra!

Ligurië ligt in het noordwesten van Italië en grenst aan Frankrijk. Men noemt het ook wel de Bloemenrivièra vanwege de bloemenpracht langs de wegen en in de dorpen. Genua is de hoofdstad die de laatste 10 jaar enorm is verfraaid. De bekende Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer streek er jaren geleden neer. Met zijn ode aan de havenstad, ook wel La Superba genoemd, won hij in 2014 de Libris Literatuurprijs. In dit deel van Italië komen de steile bergen tot aan zee. Met de auto op de snelweg passeer je zo’n beetje iedere minuut een tunnel. Bij aankomst wil je niet meer weg. Bekijk daarom welke Italiaanse camping in de buurt ligt.

Mountainbiken in Andora

Sportievelingen en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit deel van Italië. Mountainbikers moet even het plaatsje Andora (niet te verwarren met de ministaat) op de agenda zetten. Het heeft een fantastisch mountainbikeparcours dat ook voor professionele wedstrijden wordt gebruikt. De tracks zijn bijzonder uitdagend met veel hoogteverschil. Maar als je even rust pakt is het uitzicht over de Middellandse Zee fantastisch. De Gita cai Di Garessio-track is een mooi rondje van bijna 28 km, waar je wel even zoet mee bent. Start en finish is bij de haven. Vakantiegangers op de racefiets gaan voor de heilige Poggio di San Remo. Dat is een bult die befaamd is door de bekende wielerklassieker Milaan-San Remo. Het is altijd de laatste klim voor de finish.

sportief-ligurië

Wandelen in Cinque Terre

Wandelaars van over de hele wereld komen naar Cinque Terre. Het is de verzamelnaam van vijf oude en vooral kleine vissersdorpjes in Ligurië. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Geen van de vijf dorpen heeft meer dan tweeduizend inwoners. De plaatsjes liggen verscholen tussen de kliffen, heuvels en stranden van de Middellandse Zeekust. De kleurrijke huizen zijn tegen de rotswanden aangebouwd, de straatjes zijn smal en auto’s vind je er amper. In het verleden waren ze nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. Een bezoek is als een stap terug in de tijd. En stappen worden er gemaakt!

Het gebied staat namelijk bekend als een ideale plek om te wandelen. Volg het speciale pad dat langs de vijf plaatsjes leidt. Dat kan vrij snel, binnen vijf uurtjes, want de dorpen liggen dicht bij elkaar. Hou er overigens wel rekening mee dat je in het hoogseizoen niet de enige bent die de wandeling maakt…