kajak-ardennen-bertrix

Kanoën in de Ardennen: de tofste routes voor een kanovakantie

Kanovaren en kamperen in de Ardennen

Op campingvakantie in de Belgische Ardennen? Dan mag een dagje kanovaren of kajakken niet ontbreken! Vanaf het water ontdek je pas écht hoe mooi de Belgische Ardennen zijn. De bekendste rivieren in de Belgische Ardennen zijn de Ourthe, Lesse, Semois en Amblève. Langs deze rivieren heb je genoeg plekken waar je een kano of kajak kan huren. Vanuit daar kun je voor jong en oud een  (uitdagende) route uitstippelen langs stroomversnellingen, rotsformaties, en indrukwekkende kastelen. In dit blog nemen we je mee langs diverse kajakroutes en de mooiste campings in de omgeving. Peddel je mee?

Het verschil tussen een kano en kajak

Voor je verder leest… Weet je eigenlijk wat het verschil is tussen een kano of kajak? Een kano is open en bestuur je met een steekpeddel. Oftewel deze peddel heeft een enkelblad. Een kajak heeft aan beide kanten een peddelblad en een waterdichte bovenzijde. Ook is een kajak iets lichter dan een kano. Afhankelijk van je gezinssamenstelling en de ervaring met kanoën en/of kajakken, kun je besluiten waarmee jij het liefste het water op gaat.

kajakken-BelgischeArdennen

De mooiste kano- en kajakroutes en campings in de Belgische Ardennen

Vanaf de bekendste rivieren in de Belgische Ardennen kun je meerdere routes varen. De ene route is uitdagender of veelzijdiger dan de andere. Alle vier de rivieren hebben hun eigen charme. Voor vertrek is het handig om te raadplegen welke routes vaarbaar zijn en voldoende water hebben. De website wordt ieder ochtend geüpdatet door de Waalse overheid. Zo kun jij met een gerust hart het water op ?.

Als je besluit om te gaan kanoën of kajakken in de zomer, dan is het ideaal om een camping in de buurt uit te zoeken. We hebben daarom de leukste campings toegevoegd aan de kano- en kajakroutes.

1. De veelzijdigste kanoroute over rivier de Ourthe

Één ding is zeker: deze gave route gaat niet vervelen. De Ourthe stroomt namelijk door één van de mooiste gebieden van de Ardennen. Onderweg passeer je flora, fauna, kastelen, rotsen en word je meegetrokken door stroomversnellingen. Neem tussendoor een peddelpauze en geniet van een geweldig uitzicht op de leuke dorpjes die je passeert! Vanaf de veelzijdige rivier Ourthe kun je meerdere routes uitstippelen, namelijk:

  • Nisramont naar La Roche-en-Ardennen : 21 km (ongeveer 5 uur).
  • Brug van Maboge naar La Roche-en-Ardennen: 8 km (ongeveer 1.5 uur).
  • Durbuy naar Barvaux: 10 km (ongeveer 2 uur).
  • Grandhan naar Barvaux: 18 km (ongeveer 4 uur).

kajakken-Durbuy

.

Kleinschalige familiecamping Au Bord de l’Ourthe

De naam zeg het al. Camping Au Bord de L’Ourthe ligt in aan rivier de Ourthe, 20 km vanaf Grandhan en 20 km vanaf Durbuy: de kleinste stad ter wereld. Vanaf deze camping kun je dus alle kanten nog op. Ideaal!

Schitterende camping Petite Suisse

Camping Petite Suisse ligt in het oostelijke stroomgedeelte van de Ourthe. Hier kampeer je tussen de schilderachtige beekjes en grote rotsformaties. De camping ligt op slechts 20 km vanaf Nisramont, 25 km vanaf Durbuy en 27 km vanaf Grandhan. Kortom, binnen no-time start jij je kajak- of kanoroute vanaf deze camping.

kajakken-camping-PetiteSuisse

2. De betrouwbaarste route over rivier de Lesse

Aangezien de Lesse dus de zekerste route is, kan het hier ontzettend druk zijn. Met name in het hoogseizoen. Voorkom filevaren en ga in het laagseizoen, doordeweeks of vroeg in het weekend. De Lesse is naast betrouwbaar ook ontzettend mooi. Het hoogtepunt is het kasteel van Walzin, dat op een steile rots gebouwd staat. Geweldig om hier onderdoor te varen. Verder kom je langs bossen, ruïnes, camping, grotten en watervalletjes. Genoeg dus om je ogen uit te kijken! Vanaf de Lesse, kun je de volgende routes varen:

  • Gendron naar Anseremme: 12 km (ongeveer 2.5 uur en geschikt voor kinderen).
  • Houyet naar Anseremme: 21 km (ongeveer 5 uur).

Bosrijke camping Parc La Clusure

Camping Parc la Clusure ligt midden in de bossen aan het riviertje L’Homme. Voor het échte werk, ga je natuurlijk een dagje kanoën of kajakken op de Lesse. De camping organiseert diverse outdooractiviteiten, maar je kunt ook zelf je eigen kano- of kajaktour plannen. Houyet en Gendron liggen 30 km verderop.

kajakken-kanovaren-campinglaclusure

3. De groenste kajakroute over rivier de Semois

De rustige rivier Semois mag je niet overslaan als je kampeert in het zuiden van de Ardennen. De rivier is 175 km lang en heeft weinig uitdagende stroomversnellingen. Ideaal dus voor gezinnen met jonge kinderen die lekker willen peddelen en in alle rust willen genieten van de natuur. Uiteraard kom je hier ook langs rotsen, schitterende dopren en leuke strandjes om te picknicken. Ook vaar je langs het kasteel van Bouillon. De volgende routes zijn hier mogelijk:

  • Bouillon naar Poupehan: 15 km (ongeveer 3.5 uur).
  • Poupehan naar Frahan: 4 km (ongeveer een uurtje zonder moeilijke stukken: ideaal voor gezinnen met kinderen).
  • Poupehan naar Alle-sur-Semois: 12 km (ongeveer 3 uur).
  • Bouillon naar Frahan: 20 km (ongeveer 5 uur).

kajakken-Bouillon

.

Vrolijke familiecamping Bertrix

In het zuiden van de Ardennen vind je de topcamping Bertrix. De jeugd krijg je niet meer mee naar huis, zo leuk hebben ze het hier! Nu je toch in de Ardennen bent, is het bijna een must om een dagje op de rustige Semois te varen. De camping ligt op 21 km vanaf Bouillon en 27 km vanaf Poupehan.

Sfeervolle camping La Colline

Iets verder, maar nog steeds op rijdafstand van de Semois ligt camping La Colline. Binnen 50 minuten rijden (55 km) sta je in Bouillon. Bezoek hier het kasteel en vervolg de route op het water met een kano of kajak.

Kajakken-camping-lacolline

4. De uitdagendste route over rivier de Amblève

In de oostelijke Ardennen, vind je de Amblève. Deze route start spectaculair onder de watervallen van Coo. Afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid water, is deze uitdagend, sportief en/of voor het hele gezin weggelegd. Je komt langs meerdere stuwdammen en de mooiste natuur. Mogelijke kajakroute op de Amblève:

  • Van Coo naar Cheneux: 8 km (ongeveer 2 uur).

Klein én fijne camping Olympia

Voor eindeloze outdoorpret ben je op camping Olympia op het juiste adres. Deze camping ligt aan rivier de Amblève. Je staat binnen 23 km in Coo om de watervallen te bewonderen en de kano- of kajakroute te starten.

Dé avonturencamping Polleur

Vanaf camping Polleur heb je enorm veel mogelijkheden. Denk aan hiken, mountainbiken, quadrijden én kajakken of kanoën. De camping ligt op 28 km van Coo.

Rivierrijke camping Le Confluent

Camping Le Confluent ligt zowel aan rivier de Amblève als de Ourthe. Dit is dus de beste keuze voor gezinnen die nog niet weten waar ze liefste kanoën of kajakken. De camping ligt op 20 km vanaf Durbuy (opstaproute voor een kanotocht op de Ourthe) en 30 km vanaf Coo (opstapplaats voor een kanotocht op de Amblève).

kanovaren-campingleconfluent

Inpaklijstje kano- of kajaktocht

We sluiten dit blog af met een handig paklijstje voor jouw kano- of kajaktocht. Heb je het volgende al ingepakt?

  • Zonnebril en zonnebrandcrème
  • Zwemkleding
  • Fototoestel
  • Een vuilniszak zodat je spullen niet nat worden in de ton.
  • Eten en drinken zodat je op de mooiste plekken kunt picknicken.
  • Goede zin. Veel plezier!

Met al deze informatie kan jouw kanoavontuur nu écht van start gaan!

Bekijk hier alle campings in de Belgische Ardennen.