Florence-citytrip

Florence: tips, bezienswaardigheden en campings

Ontdek de magische stad Florence

Florence, oftewel Firenze zoals de Italianen de stad noemen, is een van de belangrijkste kunststeden van Italië. De hoofdstad van Toscane staat bekend als de bakermat van de renaissance. Of je daar nog iets van terugziet? Zeker weten! Cultuur- en kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Florence. De middeleeuwse brug, gezellige pleintjes, vele musea en een romantisch uitkijkpunt op de prachtige Dom! Wat ga jij als eerste doen? Gelukkig kun je er ook voor kiezen om te kamperen in deze stad en de bezienswaardigheden van Florence te spreiden over meerdere dagen. Je bent tenslotte op vakantie en wilt ook af en toe neerploffen op een terrasje. In dit blog delen we de beste reistijd, mooiste bezienswaardigheden, leukste campings en een plek om gratis te parkeren in Florence.

12 tips en bezienswaardigheden in Florence

1. De Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Deze kathedraal staat ook wel bekend als de Dom en is het symbool van de stad. Geloof ons, deze kathedraal en al haar details wil je van dichtbij bekijken.

kathedraal-florence

2. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio betekent ‘’oude brug’’ en dat is niet voor niets. Deze brug staat er sinds de middeleeuwen en is tegenwoordig een toeristische trekpleister. Mocht je nog op zoek zijn naar een gouden sieraad, dan ben je hier op het juiste adres.

3. Rivier Arno

Nu je toch bij Ponte Vecchio staat, is het leuk om langs rivier Arno te wandelen. Als je oversteekt merk je meteen dat het een stuk rustiger is. Langs de rivier heb je ook fijne terrasjes waar je bij komt van alle indrukken tot nu toe.

pontevecchio-arno-florence

4. Palazzo Pitti

Dit paleis en museum vind je aan de rustige kant van de rivier. In het verleden woonden in Palazzo Pitti rijke families, waardoor je hier nog mooie kunstschatten kunt bewonderen. Ook Napoleon en de Italiaanse koninklijke familie hebben hier een tijdje gewoond. Mocht je nog tijd over hebben, dan vind je achter het paleis de Boboli-tuinen.

5. Palazzo Vecchio

Het oude paleis wordt tegenwoordig gebruikt als stadhuis en musea. Een mooi gebouw om toe te voegen aan je wandelroute door de stad.

palazzovecchio-florence

6. Uffizi museum

Kunstliefhebbers opgelet! In het Uffizi museum vind je werken van Michelangelo, Leonardo da Vinci en een zelfportret van ‘’onze’’ Rembrandt van Rijn.

7. Galleria dell’Accademia

Dit was de eerste academie in Europa voor schilders. Waarschijnlijk herken je de naam om een andere reden. Het beroemdste werk van Michelangelo staat namelijk hier: de David.

8. Basilica di Santa Maria Novella

Als je uitstapt bij het centraal station, dan kom je de mooi versierde basiliek al snel tegen. Bestel een koffie op dit gezellig pleintje en geniet (als je gelukt hebt) van de straatartiesten.

9. Piazzale Michelangelo

De bekende foto van de Dom, die je in alle reisgidsen ziet, is op dit plein gemaakt. Je moet er een stukje voor lopen, maar je krijgt er een adembenemend uitzicht voor terug. Een aanrader om Piazzale Michelangelo te bezoeken tijdens zonsondergang.

piazzalemichelangelo-uitzicht-florence

10. Park Giardino Bardini

Even de drukte van de stad ontsnappen? Wandel of fiets dan richting dit mooie park. Ook hier is het uitzicht is een cadeautje!

11. Basilica di Santa Croce

Santa Croce staat ook wel bekend als de mooiste gotische basiliek van Italië. Grootheden uit de renaissance als Michelangelo en Galileo Galilei hebben hier een graftombe. Kortom, een bijzondere plek die je wat ons betreft mag toevoegen aan je lijstje bezienswaardigheden Florence.

12. Bezoek een ijssalon in Florence

Van Italiaans ijs krijg je nooit genoeg. Zeker niet als je op iedere hoek van de straat wel een ijssalon tegen komt ?. Onthoud de volgende drie namen, want deze ijssalons worden het best gewaardeerd in Florence:

  1. Gelateria la Carraia: een traditionele ijssalon en volgens de locals de beste.
  2. Gelateria de’ Neri: een ijssalon met een grote keuze in smaken. Heb jij ooit de combinatie van rozen en gorgonzola in een ijsje geproefd? Het kan hier.
  3. Vivoli: de oudste ijssalon van Florence. Ga jij voor de typische of een nieuwe ijssmaak? Je hebt hier voldoende keuze.

ijssallon-Florence

Beste reistijd om Florence te bezoeken

Florence is een populaire stad om te bezoeken. Gezien je in april, mei, juni, september en oktober al temperaturen boven de 20 graden kunt hebben, raden wij aan om in het laagseizoen de stad te bezoeken. Ben je gebonden aan schoolvakanties? Neem dan in juli en augustus de tijd om Florence te ontdekken en kies bijvoorbeeld een camping uit in de buurt, zodat je nog eens terug kunt.

Gratis parkeren in het centrum van Florence

Het is mogelijk om gratis te parkeren in Florence. Tussen de wijk Scandicci en Station Santa Maria Novella (centrum Florence), heb je genoeg parkeermogelijkheden. Navigeer bijvoorbeeld naar Coop supermarkt aan de Viale Nenni (navigatieadres: Viale Pietro Nenni, 50143 Firenze) en pak vanaf daar gemakkelijk de tram. Je doet er ongeveer 10 à 15 minuten over om in het centrum te komen.

Overnachten op de camping in Florence

Camping in Florence: Firenze in Town

De naam zeg het al, camping Firenze in Town, ligt aan de oevers van rivier de Arno in Florence. Huur een fiets of ga te voet naar het centrum. Je staat binnen 3 km in hartje Florence. Na een dag citytrippen, kom je tot rust op deze groene stadscamping. Heerlijk toch, dat je bij terugkomst gewoon een duik in het zwembad kunt nemen. ’s Avonds nog uiteten in de stad? Geen probleem, de shuttlebus van de camping brengt je in 10 minuten naar het centrum.

Camping-Firenze-in-town-Florence

Campings in de buurt van Florence

Vind je het niet erg om een stukje te rijden voor Florence? Dan zijn de volgende campings een aanrader.

Romantische camping Il Poggetto

Vanaf deze kleine terrascamping in Troghi sta je met de shuttlebus binnen 30 minuten in hartje Florence (19 km). Reden genoeg dus om meerdere dagen rond te struinen in deze mooie stad. Op camping Il Poggetto heb je een heerlijk zwembad en uitstekend restaurant. Veel meer heb je niet nodig toch?

Camping-IlPogetto-Florence

Charmante camping Toscana Village

De centraal gelegen camping Toscana Village ligt op 50 minuten rijden van Florence. Het vakantiegevoel heb je snel te pakken op deze camping. Je kijkt namelijk prachtig uit over het Toscaanse landschap. Wil je meer zien dan Florence? Ook Lucca en Pisa liggen in de buurt.

Typisch Toscaanse camping Boschetto di Piemma

Je ziet de middeleeuwse torens van San Gimignano al liggen.. zo mooi! Vanaf camping Boschetto di Piemma is het geweldig wandelen en fietsen tussen de wijnvelden. Uiteraard mag een dagje Florence niet ontbreken in jouw vakantieplanning. Dat ligt op ruim een uur rijden.

Boschetto di Piemma-Florence

Terrassencamping Barco Reale

We sluiten af met een heerlijke vakantieplek in de Toscaanse heuvels: Camping Barco Reale. Vanaf Barco Reale sta je binnen 1 uur in Florence. Ook andere steden als Pistoia en Pisa liggen op rijdafstand.

Zit jouw droomcamping in de buurt van Florence er nog niet tussen? Bekijk ook eens de met een aanbod van 95 campings.