6x Mooie stedentrips in Europa voor stellen

Ontdek 6 bijzondere steden voor een heerlijk tripje met z’n tweeën

Houd je van historie? Musea? Natuur? Uitzonderlijk eten? Kleurrijke havens? Ontspannen fietstochten, en een aangenaam zonnetje? Kies uit deze 6 Europese steden en plan je trip. Overal is van alles te zien en doen. Tips en must sees vind je uiteraard in dit blog! De mooiste Europese stedentrips op een rij, voor een memorabel uitje met z’n tweetjes:

1 Rome (Italië)

Al eens eerder in Rome geweest? Dan weet je dat Rome altijd leuk is voor een stedentripje! Bekijk het Colosseum, de Trevifontein, het Pantheon en het park rondom Villa Borghese. Hop aan boord van een hop-on-hop-off bus. Dan zie je al het moois met een frisse wind in je gezicht. Althans, als je op het dak van de dubbeldekker gaat zitten. Zie je een bezienswaardigheid die je van dichtbij wilt bekijken? Hop off en neem je tijd. De bus komt elke 15-20 minuten weer langs.

Prachtig zitten op Trastevere, Rome

Lekker eten? Dat kan in Rome overal. Mijn advies: zoek de restaurants op in de wijk Trastevere, aan de andere kant van de rivier de Tiber. Daar wordt in de pittoreske straatjes ook vaak muziek gespeeld en de prijzen voor een menu zijn prima! Dit is echt de wijk van Rome om authentieke gerechten te proeven. Ook leuk voor een drankje en kleine borrelhapjes…

Campings dicht bij Rome, waar je in alle rust logeert én kunt zwemmen op warmere dagen zijn:
Camping I Pini Family Park in Rome / Fiano Romano (ca. 65 km van Rome)
Camping Fabulous in Rome (ca. 15 km van Rome)

2 Wenen (Oostenrijk)

Wenen met haar prachtige architectuur, een Vacansoleil stedentrips tip!

Wenen, de stad van keizerin Sisi, klassieke muziek, opera en musea, zoals het Kunsthistorisch Museum, het Keizerlijk paleis van Hofburg, Albertina en het Museumsquartier. Wist je echter dat je in Wenen ook fantastische fietstochten maakt? Er zijn wel 1200 kilometer aan fietspaden. Berg op, berg af? Nee hoor, je fietst gewoon over vlakke weggetjes. Tip: neem de route Tulln-Wenen. Dan kom je langs de rivier de Donau. Voor een tussenstop heb je hier genoeg keuze uit pittoreske dorpjes met lokale lekkernijen van de fruit- en wijngaarden. En wat dacht je van een lange pauze bij Klosterneuburg? Met het oudste wijngoed van Oostenrijk en een voormalig klooster met allerlei exposities.

Botanische tuinen van Wenen, Oostenrijk

Ben je in het centrum van Wenen? Dan zijn de must sees onder meer het grootste gotische bouwwerk van Oostenrijk, de Stephansdom, en natuurlijk Schloss Schönbrunn. Slenter over de markt op de Naschmarkt en bestel bij je koffie een stukje Sachertorte. Dat is typisch Weense chocoladecake met abrikozenmarmelade, omhuld met een dikke laag chocoladeglazuur. Mmm! Deze cake bestaat al sinds 1832 en is nog steeds wereldberoemd. Die móét dus wel verrukkelijk zijn. Ga je uiteten in Wenen? Kies maar. De restaurants in het centrum, rondom de Stephansplatz, zijn wel ietsje prijziger.

In de buurt van Wenen midden in het Oostenrijkse natuurschoon vind je deze moderne camping:

Donaupark Camping Tulln in Tulln an der Donau (ca. 30 km van Wenen)

Donaupark Camping Tulln heeft gezellige grillavonden en livemuziek. Je regelt er ter plekke een huurfiets of een ontspannen rondvaart over de Donau. Wijnliefhebber? Ga dan mee met de wandeltocht langs meerdere proeverijen. Naar Wenen gaat trouwens ook een bus. Zo kun je, als je wil, ook op het terras een Weens wijntje drinken.

3 Florence (Italië)

In Florence, de hoofdstad van Toscane, vertoef je voortreffelijk aan het water! Wandel langs de rivier de Arno en bekijk de Ponte Vecchio-brug, die werd gebouwd in 1345. Maak kiekjes van alle bekende historische gebouwen aan het Piazza della Signoria, en maak ook zeker een selfie als je voor de Basilica di Santa Maria del Fiore staat. Dat wordt de foto voor de kaft van je vakantiefotoboek! Vergeet in Florence overigens niet echte Italiaanse ijs te eten. En, ben je kunstliefhebber? Dan vermaak jij je in Florence zeker in het wereldberoemde museum Uffizi.

Vertoeven in het mooie Toscane én Florence een bezoek brengen? Dan ga je naar:

• Camping Norcenni Girasole Club in Figline Valdarno (ca. 25 km van Florence)

Tip: op deze camping staan ook hele ruime, luxe safaritenten en stacaravans. Voor een meer mondaine citytrip!

4 Bern (Zwitserland)

Het centrum van het middeleeuwse Bern, Zwitserland

Bern is minder bekend als het om Europese stedentrips gaat. Deze Zwitserse plaats is echter zeer de moeite waard. Het is de hoofdstad van het land en dus ook een gebied met veel oude schatten. Allereerst het centrum, in de bocht van de rivier de Aare. Daar tref je nog huizen die zijn gebouwd in de Middeleeuwen. Winkelen? Het kan hier altijd, weer of geen weer. Tal van winkelstraten in Bern hebben een overdekte promenade. Dat betekent bij regen tóch fijn rondneuzen in kleine boetiekjes en koffiedrinken bij een van de eetcafés aan deze weggetjes.

In Bern vind je ook natuur. Zo is er een grote botanische tuin in het centrum. Heb je even genoeg van het slenteren langs de boetiekwinkels? Dan rust je hier uit op een bankje. Toegang tot ‘Der Botanische Garten der Universität Bern (BOGA)’ is gratis. Ideaal!

Het middeleeuwse stadshart van Bern, Zwitserland, ligt in de bocht van de rivier

Kortom: Bern is een boeiende stad. Heerlijk slenteren, gebouwen bewonderen en uitrusten. Voor wat meer actie of juist ontspanning zoek je het water van de Thunersee op. Daar vind je een zandstrandje om te relaxen met een boek en een picknick. Of zwem in het meer, gooi je vishengel uit of ga varen met een bootje.

Deze camping ligt direct naast de Thunersee én maar 3 km van een zwembad:

Camping Manor Farm 1 in Interlaken (ca. 50 km van Bern)

Tip als je vanuit de camping naar Bern rijdt of fietst: start je tour langs de Thunersee en vervolg je weg door Gerzensee en Wald. Dan kom je door een super groene omgeving!

5 Praag (Tsjechië)

Mooie stadsview van Praag, Tsjechië!

Praag hoort zeker in het rijtje van deze 6 mooie stedentrips. Vooral als je van historie houdt. De hoofdstad van Tsjechië is namelijk oud. Erg oud. Uit vondsten blijkt dat de plaats al bewoond was in de steentijd! Natuurlijk heette het toen nog niet Praag en was het ook nog niet zo mooi. Nu wel! Je treft in het centrum prachtige gebouwen, waaronder de Praagse Burcht uit de 9de eeuw.

Ga je naar Praag, dan is het een must om een van de 9 Praagse heuvels ‘te beklimmen’. Bewonder hier de complete stad met meer dan 500 torens én de omgeving. Zet op je lijstje ook minstens 1 lunch of diner aan de kronkelende rivier de Moldau, met uitzicht op de Karelsbrug. Na deze romantische pauze, struin je door de smalle straatjes met ouderwetse lantaarns. Genieten!

Het stadshart van Praag, Tsjechië

Camping Praha Klánovice in Klánovice (ca. 12 km van het centrum van Praag)
Camping Sokol Praha in Dolní Pocernice (ca. 10 km van het centrum van Praag)

Breng jij een bezoek aan Praag? Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden: het Kasteel van Praag ofwel de Praagse burcht, de Karelsbrug, het stadsplein met astronomische klok, het Wenceslausplein en de Sint Vituskathedraal. Museumliefhebber? Kies uit meer dan 50 musea. Weet wel dat op maandag de meeste musea dicht zijn. En moet je net als ik veel naar het toilet? Geen probleem. Overal in Praag vind je openbare toiletten. Zoek een (metro)station, grote winkel of een plein en je bent voor 20 tot 40 cent van je hoge nood af.

6 Porto (Portugal)

Porto, Portugal, gelegen aan het water

Voor een relaxte stedentrip ga je naar Porto. Deze plaats ligt direct aan het strand. Perfect om uit te waaien en jezelf te verwennen met Portugees eten en een goed boek. Aanraders zijn het strand en Ribeira, het historische centrum van Porto. Houd je van bijzondere architectuur? Dan vermaak jij je in Porto helemaal!
Wil je naar Porto en dicht bij de stad en het strand verblijven? Dan is dit een uitstekende uitvalsbasis:

Camping Angeiras in Angeiras (ca. 15 km van Porto)

Met het vliegtuig een van deze mooiste stedentrips maken? Dat kan! Huur ter plekke een auto, maak gebruik van het openbaar vervoer of reis mee met zo’n handige ‘toeristenbus’. Bij sommige campings en steden is het zelfs mogelijk om een fiets te huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *