7 redenen om deze zomer naar Slovenië te gaan

7 redenen om naar Slovenië te gaan deze zomer

Waarom Slovenië? Slovenië is up-and-coming, maar nog lang niet zo toeristisch als Italië of de Spaanse Costa’s. Dat betekent ongestoord genieten van majestueuze bergen, dichtbegroeide pijnboombossen en smaragdgroene meren. De belangrijkste must sees en do’s in dit “nieuwe” vakantieland vind je hier op een rijtje:

#1 Meer van Bled

Dit kon wel eens de beroemdste foto van Slovenië zijn: de Maria Hemelvaartskerk op een eiland in het Meer van Bled. Dit uitzicht heb je trouwens vanaf het Kasteel van Bled. Een waar sprookjeskasteel met rode pannen, binnenpleinen en torens. Je kunt het kasteel voor een kleine prijs bezoeken. Zie je die grappige bootjes op het meer? Dat zijn Pletna’s. Dáárin kun je naar dat eiland met de Maria Hemelvaartskerk varen. Vergeet in het kerkje de bel niet te luiden. Volgens de legende gaan na het luiden van de bel ál je wensen in vervulling.

Vaar naar het eilandje op het meer van Bled

#2 De prachtige stranden van Slovenië

Wist je dat Slovenië ook een kleine kustlijn heeft? Ingepakt tussen het Italiaanse Triest in het noorden en het Kroatische Novigrad in het zuiden. Inderdaad, aan de Adriatische Zee dus! Het mooiste zandstrand vind je bij de gezellige kustplaats Portorež. Ook de stranden bij Izola en Piran zijn een aanrader. Doordat dit kiezelstranden zijn, is het water ontzettend helder. Dé plek om te gaan snorkelen!

Wist je dat Slovenië ook een klein stukje kustlijn heeft?

#3 Raften op de Soča

Op zoek naar wat meer actie? Raften op de rivier Soča in het Nationaal Park Triglav is dé populairste outdoor activiteit in Slovenië. Het water van de rivier is helderblauw, de natuur op de rivierbedden ultiem groen en de rotsen steken mooi af met hun grijswitte kleur… hier raften is alsof je in een ansichtkaart vaart! De rivier heeft wilde stukken én rustige delen, dus raften is voor iedereen geschikt.

#4 Nationaal Park Triglav

Blijf je liever op het droge? Ook dan is Nationaal Park Triglav the place to be. Verkeer wordt zo veel mogelijk geweerd uit dit park, waardoor de natuur nog ongerept is. Voor de optimale beleving trek je een paar dagen uit om het park al fietsend of wandelend te ontdekken. Ben je een écht geoefende wandelaar? De Triglav is met zijn 2.864 meter de hoogste berg van Slovenië en staat op het to-climb lijstje van elke Sloveen!

Een mus: wandelen in het Nationaal Park Triglav in Slovenië

#5 Grotten van Skocjan

In Slovenië zijn veel grotten. 7.000 stuks! Die van Škocjan zijn het fraaist. Daarom staan deze grotten ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eenmaal binnenin lijkt het alsof je in een compleet andere wereld bent. De grotten hebben in totaal een lengte van 6 kilometer, waarvan de helft toegankelijk is voor publiek. Een tip? Loop na de rondleiding via de waterval terug naar het beginpunt. Die waterval moet je zien. Hij is rauw en ongerept. Prachtig!

Neem het treintje door de grotten van Skocjan in Slovenië

#6 Toeren door de grotten van Postojna

Een stuk landinwaarts vind je de grotten van Postojna. Deze grotten behoren tot de langste grottenstelsels ter wereld: 21 kilometer aan tunnels! Een tour door de grotten duurt dan ook 1,5 uur… en dit is het meer dan waard. Het treintje neemt je mee door de grote ‘hallen’ en langs grote stalagmieten en stalactieten. Neem wel een vestje mee, want in de grotten is het zo’n 8 graden. Dat verschilt nogal met bovengronds ?

Of toer door de grotten van Postojna in Slovenië

#7 Bezoek de hoofdstad: Ljubljana

Gezellig, groen en gemoedelijk. Drie woorden die perfect passen bij de stad Ljubljana. De stad heeft een lekker compact centrum, waardoor je Ljubljana goed te voet kunt verkennen. Bezoek je deze stad maar één dag? Top bezienswaardigheden die je dan niet mag overslaan zijn:

  • de Drie Bruggen;
  • het centrale Prešeren plein;
  • en het Kasteel van Ljubljana.

De Drie Bruggen is niet te missen. Die driedubbele brug steek je namelijk over om naar het centrum te gaan. Als eerst kom je dan uit op het Prešeren-plein. Kijk hier vooral omhoog om de gevels van de panden te bewonderen. Heb je de roze kerk al gespot? En dan is er ook nog het Kasteel van Ljubljana. Daarvoor moet je een klim wagen, maar dan heb je ook wat: geweldig uitzicht over de stad. En: voor een klein bedrag kun je het kasteel óók van binnen zien.

Heb je meer tijd? Bezoek dan de wijk Metelkova: een kleurrijke voormalige legerkazerne vol graffiti en kunst. Vooral ’s avonds komt deze wijk tot leven. En nog een laatste must: Park Tivoli, het grote stadspark van Ljubljana.

Vergeet de hoofdstad van Slovenië niet: het prachtige Ljubljana

Campings in Slovenië

Zin gekregen in een campingvakantie in dit up-and-coming vakantieland? Vacansoleil heeft 3 campings in Slovenië.

Lees ook:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *