10 weetjes over de Italiaanse cultuur

10 weetjes over de Italiaanse cultuur

Snelcursus ‘Hoe word ik een echte Italiaan’

Elk land heeft zijn eigen gebruiken. Dat wordt vaak duidelijk tijdens de vakantie. Wat je te wachten staat in Italië? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet. Wij vroegen aan een Italiaan waar ze niet zonder kunnen en wat echt belangrijk is voor de Italianen.
Met onderstaande ‘lesjes’ ga jij op vakantie hélemaal op in de échte Italiaanse massa.

1 Ontbijt

De Italiaan houdt van zijn ontbijtje. Niet gewoon aan de keukentafel zoals wij gewend zijn, maar juist buiten de deur in een café. “Vrijwel iedereen begint zijn dag hetzelfde: genietend van een koffie en een croissant.”

2 Koffie

De belangrijkste drank voor een Italiaan is koffie. Wij Nederlanders houden ook van een kop koffie, dus dat is niet zo gek. Het verschil is dat wij vaak lekker ervoor gaan zitten en de tijd nemen voor dat warme bakje troost. De Italianen willen het sneller achteroverslaan. “Vooral in het zuiden van Italië schieten de meesten even een café binnen om snel een kopje koffie te drinken aan de bar.”

Koffie drinken in Italië doe je op je gemak

3 En nog eens koffie…

Koffie is in Italië niet zomaar koffie. Er zijn veel verschillende soorten koffie, op allerlei manieren bereid. De koffie die wij gewend zijn, noemen ze in Italië een Americano. Bestel je gewoon een ‘caffè’? Dan krijg je een espresso. Je kan echter ook een macchiato of iets anders bestellen.

Een hulplijstje:

 • Caffè Americano: zwarte koffie
 • Caffè: espresso
 • Caffè lungo: espresso met iets meer water, zodat je meer dan één slokje hebt
 • Caffè panna: espresso met slagroom (tijdens je vakantie mág dat)
 • Caffè latte: espresso met héél veel gestoomde melk
 • Latte macchiato: espresso met warme melk
 • Macchiato freddo: espresso met koude melk
 • Caffè con latte freddo a parte: espresso met de melk apart
 • Cappuccino: espresso met gestoomde melk en een laagje melkschuim (echte Italianen bestellen deze niet na 11 uur ’s ochtends en al helemaal niet na het avondeten!)
 • Caffè corretto: espresso met een scheutje likeur, zoals grappa of sambuca
 • Etcetera: nee, dit is geen koffienaam ? De lijst met mogelijkheden is echt eindeloos. Italianen zijn dól op koffie. Dus, staat jouw favoriete koffie hier niet tussen? Zoek het van tevoren even op, zodat je weet wat je bestelt.

4 Lunchen in Italië

Geen boterhammetje kaas in Italië. De Italianen nemen ‘s middags een warme maaltijd. In de middag zie je in het centrum daarom veel borden buiten staan met ‘Menu di mezzogiorno’. De prijzen? Die zijn vaak rond de 10, 12 euro. Deze middagmenu’s bestaan veelal uit 2 gangen inclusief water en koffie. Eerst krijg je een heerlijke pasta of risotto en daarna een tweede gerecht met vlees, aardappelen en groenten.

5 Diner

Het diner… daar kijk je natuurlijk naar uit in Italië! Ook het diner bestaat meestal uit 2 gerechten. Pasta wordt in Italië gegeten als voorgerecht en het tweede gerecht is vaak een vlees- of visgerecht. Het tijdstip waarop een Italiaan aan het diner begint, is iets later dan wij in Nederland gewend zijn. De meeste Italianen zitten pas rond 8 uur ‘s avonds aan tafel. Veel restaurants houden deze tijden ook aan. Dus: vertrek niet te vroeg richting het restaurant, want dan sta je voor een gesloten deur!

6 Drankjes

“Elke Italiaan houdt van Limoncello, vooral zelfgemaakte! En in de meeste restaurants krijg je dit drankje als dank voor je bezoek.” Limoncello is een citroenlikeur die door veel Italianen gemaakt wordt. Veel restaurants hebben daarom een eigen Limoncello in huis. Het is de trots van Italië!

In veel Italiaanse restaurants krijg je als bedankje voor je bezoek een glaasje limoncello.

7 Mooi gedekte tafel

Italianen zijn gesteld op een mooi gedekte tafel. “De Italiaan vindt het dekken van de tafel voor een maaltijd nét zo belangrijk als de maaltijd zelf. We houden van nette tafelkleden en mooie, stoffen servetten.”

8 Happy Hour

Italianen zijn ook dol op het Italiaanse Happy Hour buffet. Krijg je dan twee maaltijden voor de prijs van één? Nee, het Happy Hour buffet is een diner dat wordt georganiseerd door het restaurant. Een grote tafel staat dan helemaal vol met typische Italiaanse gerechten. Je kunt alles op de tafel proeven. En iedereen geniet van het eten met een glas prosecco of rode wijn in de hand. Een echt Italiaans feest!

Typisch Italiaans is het Happy Hour buffet; genieten van allemaal lekkere hapjes onder het genot van een cocktail of glas wijn.

9 Siësta

“Voor veel buitenlanders is de siësta een complete verrassing. Ineens is álles gesloten: de restaurants, de winkels en soms zelfs de zwembaden.” De siësta is in Italië veelal tussen 1 en 4 uur ‘s middags. Italianen zijn dan naar huis om te ontspannen en te eten. Bijna niemand komt het huis uit en de straten zijn leeg. Een ideaal moment om zelf óók even een siësta te houden in je stacaravan of tent!

10 Haasten

“We zijn altijd te laat. Je ziet ons vaak haastig rennen door de straten en we rijden toeterend rond om niet al te laat te komen”. Zie je een Italiaan rennen of rijdt de taxi haastig door de stad? Ze kunnen er niets aan doen… althans als we de Italianen moeten geloven. Ze nemen gewoon de tijd voor alles, waardoor ze op het einde van de dag tijd tekort hebben. Maak je een afspraak met een Italiaan? Houd er rekening mee dat hij iets te laat is, hij moest waarschijnlijk nog even een espressootje leuten aan de bar van zijn favoriete café. Kunnen ze niks aan doen natuurlijk ?

Wil je naar de camping in Italië? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod hier.

Meer Italië inspiratie? Lees dan deze blogs: