10x Doen in de Dordogne

De leukste uitstapjes in de Dordogne

Ga je deze zomer naar de Dordogne? Goede keuze! Je bewondert er tal van kastelen, wijngaarden, grotten, rivieren én charmante, historische dorpjes. Je kunt er een actieve vakantie beleven of juist ontzettend genieten van de rust en cultuur. Wat het ook wordt… deze 10 uitstapjes moet je op je lijstje zetten!

De 10 leukste uitstapjes in de Dordogne:

1. Hightech grotten: Lascaux IV

In 1940 ontdekten 4 vrienden bij toeval de grotten van Lascaux. Ze waren spectaculair! Dus de grotten gingen open voor ‘het grote publiek’. Dit zorgde voor zóveel kijkers, dat de grotten in 1963 moesten sluiten vanwege de schimmelvorming die door drukte in de grotten ontstond. De oplossing? Een replica van de grot. En die noemden ze Lascaux II. Nu, jaren later, is Lascaux IV geopend. Een moderne, hightech replica van de oorspronkelijke grotten. Naast de tekeningen van de grotbewoners, zijn ook de temperatuur, geur en luchtvochtigheid nagebootst. Alsof je écht in de oergrotten staat. En… in het bezoekerscentrum brengen de videobeelden en geluidseffecten je helemaal in de sfeer van de grotbewonerswereld.

Een fantastisch uitstapje in de Dordogne: een bezoek aan de grotten van Lascaux.

2. De omgeving ontdekken per kano

De Dordogne schreeuwt om een kanotochtje over de rivier de Dordogne. Daarom werken de meeste campings samen met een kanoverhuurder waar jij voordelig terechtkunt. Kanoën in de Dordogne is dé aanrader voor de regio. Oók als je met kinderen bent. Vanuit je kano heb je super uitzicht op al het groen, de kastelen en de dorpjes. Leuk plekje gespot? Leg je kano even aan de kant (er zijn overal steigers gemaakt) en geniet van een eigen meegenomen picknick. En dán weer lekker verder peddelen tot het eindpunt om vervolgens relaxt met de bus terug te gaan naar je startpunt.

 Kanoën in de Dordogne is dé aanrader voor de regio.

3. Préhisto Parc

In Préhisto Parc waan je je in de oude steentijd en het einde van de ijstijd. Leer er zelf vuur maken en jagen met een prehistorisch werktuig. Het park geeft je een goed beeld van hoe de vroegere mensen leefden. Een geweldig uitstapje voor kinderen!

Leuk uitstapje in de Dordogne: In Préhisto Parc waan je je in de oude steentijd en het einde van de ijstijd.

4. Wijn proeven in Bergerac

Liefhebber van mooie historische plaatsjes? Dan is Bergerac voor jou hét paradijs van de Dordogne. Het oude Bergerac is volledig gerestaureerd. Je dwaalt hier door historische straatjes. Je proeft de bekende wijnen op een terrasje. En… je sluit de dag af met een uitgebreid diner. In Bergerac barst het van de restaurants! Ben je met z’n tweetjes op reis? Verwen jezelf dan zeker – lekker luxueus – met een bijpassende wijn bij elke gang.

Bergerac is hét paradijs van de Dordogne

5. Jacquou Parc met de hele familie

Klaar voor een dagje familiepret? Op naar attractiepark Jacquou Parc. Met leuke ritjes, waterpret en nog meer vermaak voor jong en oud. Wil je lekker afkoelen? Dan roetsj je van de glijbaan in het waterpark. De kinderboerderij is ook erg leuk.

Klaar voor een dagje familiepret? Op naar attractiepark Jacquou Parc in de Dordogne.

6. De mooiste plaats van allemaal: Sarlat

Door velen gezien als het mooiste dorpje van Frankrijk: Sarlat. Hier wandel je heerlijk rond. Neem de lift in de oude klokkentoren van de kerk Sainte-Marie en bewonder dat magnifieke uitzicht over Sarlat. Ga je zaterdags naar Sarlat? Dan maak je de wekelijkse traditionele markt mee. Leuk!

Door velen gezien als het mooiste dorpje van de Dordogne: Sarlat

7. Riddertje spelen in Château de Castelnaud

Hoog bovenop een berg staat Château de Castelnaud. In dit kasteel komen de middeleeuwen helemaal tot leven. Kinderen doen er in het voorjaar mee met lesjes zwaardvechten. En in de zomer zijn er tal van Middeleeuwse presentaties. Je ziet bijvoorbeeld hoe je ijzer smeedt en hoe ze vroeger het kasteel tegen indringers beschermden.

8. Op pelgrimstocht in Rocamadour

Het stadje Rocamadour is een van de bekendste pelgrimsbestemmingen in Frankrijk. Het is een klein dorp met slechts 630 inwoners aan de top van een rots. Zien? Volg De Grote Trap, dan kom je uit op het plein waar de kapellen liggen. Naast het religieuze centrum is Rocamadour ook erg gezellig door alle smalle straatjes en souvenirwinkeltjes om lekker in te neuzen.

Het stadje Rocamadour is een van de bekendste pelgrimsbestemmingen in Frankrijk. Zeker bezoeken als je in de Dordogne bent!

9. Kapitein spelen in Port Miniature de Bergerac

Schip ahoy! In het park Port Miniature in Bergerac beleven kinderen de grootste zee-avonturen in hun miniatuurbootje waarvan ze zélf kapitein zijn. Onder jouw begeleiding – maar ga gerust helemaal op in je matrozenrol – varen jullie samen over een ruime vijver in een gezellig, niet al te groot park. Tip: Neem een lunch mee en ga na jullie avontuur op ‘zee’ lekker picknicken in het gras.

10. Trapperen over het spoor: Vélorail du Périgord Vert

Ontdek de Dordogne vanaf de oude spoorweg. In de Dordogne is een zogeheten ‘vélorail’. Je trappert met z’n allen op een familiefiets over de oude spoorweg. Onderweg kom je stations van vroeger tegen én zie je de prachtigste natuur. Reserveren voor een ritje op de vélorail is wel nodig. Vraag bij de receptie van je camping waar je dit het best doet.

Ontdek de Dordogne vanaf de oude spoorweg Vélorail de Périgord.

Sta je door deze tips te popelen om naar de Dordogne te gaan? Bekijk hier alle campings in deze ultra groene Franse streek.

Lees meer over de leukste aanraders & activiteiten in deze blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *